КПП-та и бедстващи хора почти в цялата страна заради обилния сняг (обновена)

МВР припомни, че тел. 112 е само за бедствени ситуации. Евакуирани са хора от закъсали автомобили, на магистрала "Тракия" са бедствали 30 пътници в автобус

OFFNews 26 ноември 2023 в 11:00 4329 5

Закъсали автомобили

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Закъсали автомобили

Временно е ограничено движението за всички автомобили на територията на областите Разград, Силистра и Добрич, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Оттам допълват, че 1110 снегопочистващи машини са на терен и обработват пътищата от републиканската пътна мрежа, като приоритет са автомагистралите.

Най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Ограничено е преминаването на всички моторни превозни средства през Старопланинските проходи „Република", "Троянски", "Шипка", „Котленски" и „Ришки". Поради тежките метеорологични условия, силен снеговалеж и снегонавявания е ограничено преминаването на тежкотоварни камиони над 12 т през проходите „Превала" и "Рожен".

Поради лоши метеорологични условия и нулева видимост временно е ограничено движението за всички автомобили в областите Разград, Силистра и Добрич, освен по път I-9 Дуранкулак - Варна. По първокласния път е ограничено движението на камионите над 12 тона.

Затворени за всички коли на територията на област Шумен са път I-2 Русе – Варна, път II-27 Нови пазар - Балчик и път I-7 от Велики Преслав до Върбица.

В област Смолян е ограничено движението на автомобили с ремаркета и полуремаркета заради силен вятър и снегонавявания.

Има множество сигнали за паднали дървета в областите Враца, Велико Търново, Габрово и Разград. Екипите работят по отстраняването им.

Агенция „Пътна инфраструктура" призовава водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. Целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

МВР припомни, че тел. 112 е само за сигнали за бедствени ситуации

Екипите на "Пожарна безопасност" са реагирали на над 343 сигнала. Огнеборци и спасители са евакуирали трима граждани, закъсали в непочистен от снега участък от път в района на мина Бели брег, община Драгоман, други двама са спасени в близост до село Елов дол, Ботевградско.

Към 2 ч. днес е получен сигнал за бедстващи пътници - 30 души, от автобус на транспортна фирма на 26 км. на магистрала "Тракия" посока София. Половин час по-късно участъкът от магистралата е почистен и автобусът е продължил към София.

Област Разград

Отработени са 4 сигнала за паднали дървета и един сигнал за транспортиране на болен човек. Евакуирани са деветима пътници, сред които и 5 деца, придвижвали се с два леки автомобила по път Е-70 към Разград. Цялата пътна инфраструктура в областта е блокирана и има изградени КПП-та от органите на полицията. Поради повреда в електрозахранването много населени места в областта са без електричество.

Област Пазарджик

Екипи са се отзовали на 4 сигнала за паднали дървета, евакуирали са 6 души от два леки автомобила, закъсали на пътя с. Юндола - яз. Белмекен.

Област Ловеч

В 04:45 ч. е получен сигнал за бедстващи хора на прохода Троян – Кърнаре (проходът е затворен за движение). Екип от РСПБЗН – Троян е заминал към място, като не е уточнено конкретното местонахождение и броя на хората.

Силистра

Екипи на пожарната са на терен и работят за евакуиране на хора от закъсали автомобили: автобус със 7 пътници до Средище, десетина леки коли между Богорово и разклона за Срацимир, получен е сигнал за закъсали автомобили и в района на Черковна. 80 процента от населените места са без електричество, община Силистра обяви бедствен положение

Затворени за движение са основните пътни артерии на територията на областта. Изградени са 5 КПП, които не допускат движение на автомобили извън територията на Силистренска област.

Шумен

Извършена е евакуация на хора от закъсал автомобил край Нови пазар. Към село Царев брод са насочени сили за евакуиране на хора, които се оказали в снежния капан с четири автомобила и за оказване на съдействие.

Около 03:30 часа е постъпил сигнал за инцидент на пътя Шумен - Велики Преслав - служител на пътноподдържаща фирма, извършвал оглед на пътя и на опасно надвисналите клони, е ударен от шофьор. Пострадалият е настанен за лечение в шуменската болница с опасност за живота. Затворени са редица пътища заради навявания, въведено е временно ограничение на движението по Ришкия проход за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона. Изградени са контролно - пропускателни пунктове. Спасители екипи работят по отстраняването им и обезопасяване на пътищата, по които са паднали.

Велико Търново

"Проходът на Републиката" остава затворен, затруднено е преминаването на автомобили по пътя София - Варна, заради паднали дървета. Спряно е движението на товарни автомобили в посока Русе и Габрово. Във почти всички общини има населени места без ток. Ангажирани са допълнителни екипи на полицията. Няма информация за бедстващи хора.

Стара Загора

Към 5 часа сутринта е получен сигнал, че между Дунавци и Шипка кола, в която има мъж, жена и дете е закъсала. Екипите са достигнали до превозното средство преди минути. Хората са спасени. Проходите Хаинбоаз и Шипка остават напълно затворени, полицейски екипи работят на терен.

Търговище

30 населени места са без електрозахранване. Временно затворен за движение е Котелският проход.

Варна 

В Североизточна България заради урагана „Марко" затворени за движение за всички превозни средства са пътищата в Добричка област и в част от Варненска. Останалите са проходими при зимни условия.

Изцяло затворен за движение е пътя Варна-Добрич, обходният е през Балчик, но пък е затворен пътя Балчик-Добрич.

Заради усложнената обстановка са затворени във Варненско, пътните отсечки между Ветрино, Суворово и Вълчи дол, където в неделя преди обед отново обявиха бедствено положение (такова имаше и преди седмица при урагана „Фредерик").

Ограничения за движение на превозни средства над 3.5 тона има на критичните участъци край т.нар. Аксаковска панорама /Баир Баши/ и към Кичево.

По пътя Варна- Девня (познат като стария път за София) и автомагистрала Хемус до разклона за с. Слънчево, ограничението е само за тежкотоварни до 12,5 тона.

Пътят от с. Слънчево до Шумен обаче е изцяло е затворен.

В южните варненски общини Дългопол и Долни Чифлик пътищата са проходими при зимни условия.

Десетки населени места във Варненско са без ток – в общините Вълчи дол, Провадия и Бяла. Ток няма още в Суворово, Аврен, Ветрино и Девня. Пристанище Варна е затворено заради бурния вятър.

Варна остава в бедственото положение, което беше обявено преди седмица по време на урагана „Фредерик" и не беше отменено през седмицата, заради остраняването на последиците от урагана.

Добрич 

Има временни КПП-та на изходите на града. Няма сигнали за бедстващи хора в двете областа. Без ток обаче са над 100 населени места в най-североизточната част на страната, общините Шабла, Тервел, Крушари и Генерал Тошево.

Част от Добричка област е без ток, тъй като помпените станции, които са на ток, не работят.

Към момента силите и средствата на звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 80 произшествия с 83 единици техника и 264 служители. Полицейски екипи контролират движението в редица участъци, на тел.112 се получават множество сигнали. С оглед тяхното обработване и бърза реакция от дирекцията напомнят, че телефонът е само за сигнали за бедствени ситуации, припомнят от МВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

5

Constanza

26.11 2023 в 16:16

Мила родна картинка. Проходът Троян-Кърнаре е затворен, но хората все пак решили да минат оттам, откъде-накъде държавата ще им казва какво да правят.

1005

4

ПР

26.11 2023 в 12:57

Става студено в София.И вятърът е неприятен. По заръка на Дебелян 1,Денков,да излиза на терен,да лови въздуха,да хване лопатата,да яхне фадромата,та да почисти Ларгото ли?!
Макрон или Шулц,Байдън или Немахер да са го сторили,някога?Тотална,дебелашка,пошла гавра е това!

1060

3

Nuclear Blast

26.11 2023 в 12:30

До “демотиватор”- Дебелян Пеев ти ли си??

1005

2

ПР

26.11 2023 в 11:50

Има подобни несгоди по целият Свят-кадрите от САЩ,Германия,Полша,Италия,та даже и свръх богатата,организирана и образцова Норвегия,го доказват.Природа- мокър,обилен сняг,вятър,зима.Страшно много хора са работили повече от 16 часа.Имало е много хора,неготови за,случващото се по пътищата.ПееФски на момента политизира ситуацията,с лично клише към Денков.Тъпо и пошло изпълнение.

400

1

демотиватор

26.11 2023 в 11:16

Акад. Денков, Кирчо, Асенчо Очите, Ленче Парапетово, Васко Ухото, помооощ !! Бедстваме !!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика