Козунаците на пазара масово не съдържат мляко и съдържат заместители на яйца. Това сочи проучване на "Активни потребители".
В проучването са включени 16 марки козунаци, които са закупени от различни търговски вериги и от „Женския“ пазар в София през март.
Основната информация е извлечена от етикетите на продуктите, т.е. от написаното от самите производителите. Анализите за съдържание на синтетични жълти багрила са направени в лаборатория със спектрофотометрични и хроматографски методи, обясняват от "Активни потребители".
От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите, което е нарушение на националното и европейското законодателство.
Проучването показва, че в 11 от проверените 16 марки козунаци липсва една от основните съставки в традиционния козунак - прясното мляко. В почти всички марки пък се открива заместител на яйца, а в една от марките липсват както мляко, така и яйца и заместител на яйца - това е козунакът с марка "Гранд Козунак".
Масово в козунаците на пазара класическите съставки се заменят от индустриално произведени суровини. Освен яйчения меланж се добавят и други нетрадиционни съставки като сух глутен, суроватка и палмова мазнина.
Особено смущаващо е добавянето на суроватка в козунаците. Това е заместване на млякото с един по същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства много различни от оригинала. Рецептите, забъркани със заместителите позволяват да се намали себестойността на продукта, разбира се, за сметка на качеството, обясняват "Активни потребители".
Използването на нискокачествени суровини и заместители води до добавянето на технологични химикали - Е-та. Те са били описани подробно на етикетите на всички козунаци, участвали в проучването, с изключение на този, който не е имал етикет.
Средно във всяка търговска марка се съдържат 6 Е-та. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други.
По отношение на влагане на оцветители в козунаците, при 10 марки е открит естествения оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.
Всички участвали в проучването марки и резултатите за тях можете да видите в таблицата:
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
10571
2
03.04 2018 в 09:58
Последни коментари
dolivo
Руснаците се готвят за настъпление в района на Донецк
Анализи
Празнична украса на над 50 локации в София (снимки)
швейк
Сърбия: затвор за протестиращите, свобода за провокаторите
Voland21
ПП-ДБ държат на разговор пред медиите. Без решение за спиране на влиянието на Пеевски няма да се обсъжда председател на НС
Деспин Митрев
Хампарцумян: Не бива да ставаме данъчни талибани, но 20% ДДС за заведенията е по-добре да има
alfakentavur
ПП-ДБ държат на разговор пред медиите. Без решение за спиране на влиянието на Пеевски няма да се обсъжда председател на НС