Индустриалните салати са се превърнали в коктейл от технологични добавки и химикали - само 3 от 14 салати "Снежанка" съдържат кисело мляко, а в руските салати няма яйца, но има поне по 3 консерванта. Това показват публикуван днес анализ на "Активни потребители".
Той не е базиран на лабораторни тестове на състава на салатите (индустриално приготвени и пакетирани), а на информацията от етикетите.
Включени са 13 марки Руска салата и 14 - "Снежанка", купени от 4 търговски вериги през настоящия месец декември.
Руска салата
Резултатите в Таблиците са разделени на три типа колони. В първата са показни търговската марка, грамаж, цената, и наличие/отсъствие на задължителната хранителна/енергийна стойност. При една марка, FF вкус на Веселина Трейд ЕООД, изписването на етикета е нечетливо и отсъства част от задължителната информация. При другите 12 марки изискването на законодателството за етикетите е спазено.
Във втората група от 3 колони е показано присъствие/отсъствие на традиционни за руската салата съставки – колбас/месо, зеленчуци, майонеза и варени яйца. Вижда се, че при всички 13 марки тези компоненти са отбелязани на етикетите, следователно индустриално произведените руски салати са идентични по съдържание на основните суровини с домашно приготвените. Липсващият компонент при всички готови салати са варените яйца.
Явно цената на тази суровина се е оказала твърде непривлекателна за индустрията и затова те са заместени със сурогатни технологични добавки направени от яйца, като термостабилен жълтък и други, коментират от "Активни потребители".
Добавени въглехидрати
Големите различия с оригиналните рецепти започват с колоната „Добавени въглехидрати“. Във всички индустриални руски салати са прибавяни много източници на въглехидрати. Без изключение в продуктите присъстват захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар). Средно във всяка марка има 7,5 броя добавени източника на въглехидрати (минимум 5, максимум 9). Нито една от тези въглехидратни добавки не се влага в домашните руски салати.
Нетрадиционни суровини
Във всички индустриални руски салати са добавени неприсъстващи в оригиналните рецепти суровини. В търговските марки присъстват средно 3,8 броя нетрадиционни суровини (минимум 2, максимум 5). Освен вече споменатото нишесте, във всички продукти се открива соев протеин. В мнозинството (9 от 13) се влагат и свински протеин и/или колаген.
Консерванти
Готовите руски салати съдържат средно по 3 броя консерванти – това са стандартно калиев метабисулфит/сорбинова киселина/калиев сорбат, натриев нитрит и/или натриев бензоат. Само в 3 от 13 има по-малко от три консерванта.
Влагайки безсмислено много консерванти производителите увеличават безотговорно срока на годност на салатите, разчитайки на коктейл от химически съединения.
Други технологични добавки
В предпоследната колона на таблицата са показани съдържащите се в индустриалните руски салати технологични добавки, неспоменати досега в другите категории нетрадиционни суровини/добавки. „Любимата“ азиатска добавка глутамат присъства в 11 от 13 марки. Същото (11 от 13) се установява по отношение на фосфатните соли. Без никаква нужда се влагат между 1 и 3 вида от тези съединения. Не са забравени и оцветителите. От 13 марки само в 1 не се открива боичка. Предпочитаните оцветители са кармин и каротен.
В 2 търговски марки на добавен дори силиций. По същество това е фин пясък или пепел.
Няма разумно обяснение за това, освен може би евтина компенсация за тегло и обем на продуктите, коментират от "Активни потребители".
Салати „Снежанка“
Рецептата за салата „Снежанка“ е много проста – цедено кисело мляко, краставици и подправки. НО
Ако се вгледате обаче в Таблица 2 се вижда, че индустриалните рецепти са различни от оригинала. Кисело мляко има само в 3 от 14 марки! Отсъствието му е „компенсирано“ с множество от технологични добавки, превръщайки готовата салата по-скоро коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана.
Добавени въглехидрати
Средно в една готова „Снежанка“ има вложени 3 допълнителни източника на въглехидрати (минимум 2, максимум 5). Във всички търговски марки се откриват захар и царевично нишесте. В 7 от 14 салати са добавени като сгъстители гума гуар и гума касантан. Нито едно от влаганите съединения не присъства в домашните рецепти за „Снежанка“.
Нетрадиционни суровини
Отсъствието на основна суровина като киселото мляко е щедро компенсирано с множество необичайни съставки. Усреднено в заводската „Снежанка“ се съдържат 5,2 нетрадиционни суровини (минимум 3, максимум 6). Три добавки, нишесте, сухо мляко и млечен протеин се откриват във всички индустриални продукти. В 11 от 14 салати се установява влагане на хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина и майонеза. В 4 от търговските марки престараването достига до нови висоти с добавяне на желатин като сгъстител.
Консерванти
Влагането на консерванти в готовите „Снежанки“ е умерено – средно по 1 съединение, обикновено това е сорбинова киселина.
Други технологични добавки
От неспоменатите досега добавки основните са подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти, а и за компенсиране липсата на вкуса на кисело мляко. В 7 от 14 търговски марки се установява прибавяне на пектин. Той се използва като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.
Къде е пазарната конкуренция?
Проучването показва още един изненадващ факт: от 27 търговски марки салати, включени в изследването, 15 са на един производител, а другите 12 са поделени между други четири. При това продуктите са купени от 4 различни вериги. На практика в големите търговски вериги конкуренцията в предлагането на индустриални салати е минимална.
Този търговски олигопол се прехвърля и върху рецептите, констатират от "Активни потребители". С малки различия всички производители използват сходни суровини, заместители, добавки и технология. Очевидно веднъж въведена от една-две фирми порочната рецепта за готови салати се налага върху целия български пазар, превръщайки хората в пасивни потребители без избор. При това разликата в цените е чувствителна – от 2,45 до 8,18 лева за килограм при руските салати и от 3,75 до 10,48 за килограм "Снежанка".
Изводи
Ако изключим подправките, в Руските салати има 6 (от 7) традиционни суровини плюс още около 20 „нетрадиционни“. При „Снежанка“ ситуацията е аналогична – една от двете традиционни суровини - краставица, допълнена от 11 други.
Повечето "нетрадиционни" компоненти не са естествено получени храни, а индустриално произведени добавки и/или химикали (захари, пълнители, киселинни регулатори, консерванти, оцветители, емулгатори и сгъстители), които се използват като заместители на качествените естествени суровини, подобрители на технологичния процес и/или външния вид, консистенцията и сроковете на съхранение.
Нито една от нетрадиционните съставки няма място в оригиналните рецепти за тези салати. Нито една от добавките не подобрява качеството на продуктите, или носи каквато и да е полза за здравословното състояние на консуматорите. Казано по друг начин, влаганите химикали и заместители са от полза само за производителите на индустриалните салати – намаляват себестойността и удължават трайността.
Добавянето на нетрадиционни въглехидрати в готовите салати променя коренно техния хранителен статус. От зеленчукови или млечни продукти индустриалните салати заприличват на сладкарски продукт. Съдържащите се в тях в големи количества нишесте, захар, малтодекстрин, декстрозата, лактоза и глюкозен сироп натоварват човешкия организъм и повишават риска от развитие на редица хронични заболявания.
От проучването се натрапва два очевидни факта: сварените/суровите яйца в руската салата са заменени с яйчен прах/термостабилен жълтък, а цеденото кисело мляко в „Снежанка“ - със смес от хидрогенирано палмово масло, сухо мляко и други млечни сурогати, майонеза и царевично нишесте.
Хидрогенираните растителни мазнини са вредни за човешкия организъм и консумацията им води до развитието на сърдечно-съдови заболявания.
В изследваните индустриални салати присъстват огромен брой технологични добавки – консерванти, оцветители, емулгатори, сгъстители и др. В случая "Активни потребители" говорят за "предозиране с химикали".
Неизвестно е как използването на заместители, химикали и нетрадиционни добавки се отразява на храносмилателната система, дали тези изкуствени съчетания от вещества се усвояват, доколко се отразяват например на полезните бактерии в червата.
Ясно е, че рецептите са измислени и наложени на пазара единствено по икономически мотиви, пишат от "Активни потребители" и предупреждават: "Този подход представлява реален риск за здравето на потребителите и всеки трябва да се замисли дали си струва да се превръща в лабораторна мишка".
Класически рецепти
Какви продукти се влагат при домашно приготвените Руска салата и "Снежанка"
"Снежанка"
Цедено кисело мляко
Краставици (пресни или кисели)
Подправки: копър, чесън, орехи, олио (зехтин) и сол на вкус
Руска салата
Зеленчуци (картофи, моркови, грах, кисели краставички)
Колбас (шунка или салам)
Варени яйца
Майонеза
Подправки: сол, черен пипер, лимонов сок, магданоз
При някои рецепти се използват също горчица, кисело мляко, царевица, ябълка
От асоциацията дават и следните съвети на потребителите:
1. Четете етикетите! В тях се съдържа съществена информация, дори и отчитайки риска от грешки.
2. Никога не пропускайте да погледнете срока на годност на храната.
3. Ако не сте влюбени в технологичните добавки и цените традиционните рецепти, надвийте мързела, отделете малко време и си пригответе домашна салата.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
6947
1
22.12 2017 в 11:18
Пазаруват на тройна цена и плющат боклуците, но са доволни, че са в София!!!
Последни коментари
ob1
Русия обяви Зеленски за международно издирване
alcom4
Русия обяви Зеленски за международно издирване
alcom4
Русия обяви Зеленски за международно издирване
autogentile
Русия обяви Зеленски за международно издирване
Анализи
Русия обяви Зеленски за международно издирване