Купешката Руска салата без яйца, но със захар, нишесте и дори пясък

"Снежанка" също пълна с изненади, липсва обаче основната ѝ съставка - киселото мляко

OFFNews 21 декември 2017 в 18:16 12985 1

Индустриалните салати са се превърнали в коктейл от технологични добавки и химикали - само 3 от 14 салати "Снежанка" съдържат кисело мляко, а в руските салати няма яйца, но има поне по 3 консерванта. Това показват публикуван днес анализ на "Активни потребители".

Той не е базиран на лабораторни тестове на състава на салатите (индустриално приготвени и пакетирани), а на информацията от етикетите.

Включени са 13 марки Руска салата и 14 - "Снежанка", купени от 4 търговски вериги през настоящия месец декември.

Руска салата

Резултатите в Таблиците са разделени на три типа колони. В първата са показни търговската марка, грамаж, цената, и наличие/отсъствие на задължителната хранителна/енергийна стойност. При една марка, FF вкус на Веселина Трейд ЕООД, изписването на етикета е нечетливо и отсъства част от задължителната информация. При другите 12 марки изискването на законодателството за етикетите е спазено.

Във втората група от 3 колони е показано присъствие/отсъствие на традиционни за руската салата съставки – колбас/месо, зеленчуци, майонеза и варени яйца. Вижда се, че при всички 13 марки тези компоненти са отбелязани на етикетите, следователно индустриално произведените руски салати са идентични по съдържание на основните суровини с домашно приготвените. Липсващият компонент при всички готови салати са варените яйца.

Явно цената на тази суровина се е оказала твърде непривлекателна за индустрията и затова те са заместени със сурогатни технологични добавки направени от яйца, като термостабилен жълтък и други, коментират от "Активни потребители".

Добавени въглехидрати

Големите различия с оригиналните рецепти започват с колоната „Добавени въглехидрати“. Във всички индустриални руски салати са прибавяни много източници на въглехидрати. Без изключение в продуктите присъстват захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар). Средно във всяка марка има 7,5 броя добавени източника на въглехидрати (минимум 5, максимум 9). Нито една от тези въглехидратни добавки не се влага в домашните руски салати.

Нетрадиционни суровини

Във всички индустриални руски салати са добавени неприсъстващи в оригиналните рецепти суровини. В търговските марки присъстват средно 3,8 броя нетрадиционни суровини (минимум 2, максимум 5). Освен вече споменатото нишесте, във всички продукти се открива соев протеин. В мнозинството (9 от 13) се влагат и свински протеин и/или колаген.

Консерванти

Готовите руски салати съдържат средно по 3 броя консерванти – това са стандартно калиев метабисулфит/сорбинова киселина/калиев сорбат, натриев нитрит и/или натриев бензоат. Само в 3 от 13 има по-малко от три консерванта.

Влагайки безсмислено много консерванти производителите увеличават безотговорно срока на годност на салатите, разчитайки на коктейл от химически съединения.

Други технологични добавки

В предпоследната колона на таблицата са показани съдържащите се в индустриалните руски салати технологични добавки, неспоменати досега в другите категории нетрадиционни суровини/добавки. „Любимата“ азиатска добавка глутамат присъства в 11 от 13 марки. Същото (11 от 13) се установява по отношение на фосфатните соли. Без никаква нужда се влагат между 1 и 3 вида от тези съединения. Не са забравени и оцветителите. От 13 марки само в 1 не се открива боичка. Предпочитаните оцветители са кармин и каротен.

В 2 търговски марки на добавен дори силиций. По същество това е фин пясък или пепел.

Няма разумно обяснение за това, освен може би евтина компенсация за тегло и обем на продуктите, коментират от "Активни потребители".

Салати „Снежанка“

Рецептата за салата „Снежанка“ е много проста – цедено кисело мляко, краставици и подправки. НО

Ако се вгледате обаче в Таблица 2 се вижда, че индустриалните рецепти са различни от оригинала. Кисело мляко има само в 3 от 14 марки! Отсъствието му е „компенсирано“ с множество от технологични добавки, превръщайки готовата салата по-скоро коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана.

Добавени въглехидрати

Средно в една готова „Снежанка“ има вложени 3 допълнителни източника на въглехидрати (минимум 2, максимум 5). Във всички търговски марки се откриват захар и царевично нишесте. В 7 от 14 салати са добавени като сгъстители гума гуар и гума касантан. Нито едно от влаганите съединения не присъства в домашните рецепти за „Снежанка“.

Нетрадиционни суровини

Отсъствието на основна суровина като киселото мляко е щедро компенсирано с множество необичайни съставки. Усреднено в заводската „Снежанка“ се съдържат 5,2 нетрадиционни суровини (минимум 3, максимум 6). Три добавки, нишесте, сухо мляко и млечен протеин се откриват във всички индустриални продукти. В 11 от 14 салати се установява влагане на хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина и майонеза. В 4 от търговските марки престараването достига до нови висоти с добавяне на желатин като сгъстител.

Консерванти

Влагането на консерванти в готовите „Снежанки“ е умерено – средно по 1 съединение, обикновено това е сорбинова киселина

Други технологични добавки

От неспоменатите досега добавки основните са подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти, а и за компенсиране липсата на вкуса на кисело мляко. В 7 от 14 търговски марки се установява прибавяне на пектин. Той се използва като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.

Къде е пазарната конкуренция?

Проучването показва още един изненадващ факт: от 27 търговски марки салати, включени в изследването, 15 са на един производител, а другите 12 са поделени между други четири. При това продуктите са купени от 4 различни вериги. На практика в големите търговски вериги конкуренцията в предлагането на индустриални салати е минимална.

Този търговски олигопол се прехвърля и върху рецептите, констатират от "Активни потребители". С малки различия всички производители използват сходни суровини, заместители, добавки и технология. Очевидно веднъж въведена от една-две фирми порочната рецепта за готови салати се налага върху целия български пазар, превръщайки хората в пасивни потребители без избор. При това разликата в цените е чувствителна – от 2,45 до 8,18 лева за килограм при руските салати и от 3,75 до 10,48 за килограм "Снежанка".

Изводи

Ако изключим подправките, в Руските салати има 6 (от 7) традиционни суровини плюс още около 20 „нетрадиционни“. При „Снежанка“ ситуацията е аналогична – една от двете традиционни суровини - краставица, допълнена от 11 други.

Повечето "нетрадиционни" компоненти не са естествено получени храни, а индустриално произведени добавки и/или химикали (захари, пълнители, киселинни регулатори, консерванти, оцветители, емулгатори и сгъстители), които се използват като заместители на качествените естествени суровини, подобрители на технологичния процес и/или външния вид, консистенцията и сроковете на съхранение.

Нито една от нетрадиционните съставки няма място в оригиналните рецепти за тези салати. Нито една от добавките не подобрява качеството на продуктите, или носи каквато и да е полза за здравословното състояние на консуматорите. Казано по друг начин, влаганите химикали и заместители са от полза само за производителите на индустриалните салати – намаляват себестойността и удължават трайността.

Добавянето на нетрадиционни въглехидрати в готовите салати променя коренно техния хранителен статус. От зеленчукови или млечни продукти индустриалните салати заприличват на сладкарски продукт. Съдържащите се в тях в големи количества нишесте, захар, малтодекстрин, декстрозата, лактоза и глюкозен сироп натоварват човешкия организъм и повишават риска от развитие на редица хронични заболявания.

От проучването се натрапва два очевидни факта: сварените/суровите яйца в руската салата са заменени с яйчен прах/термостабилен жълтък, а цеденото кисело мляко в „Снежанка“ - със смес от хидрогенирано палмово масло, сухо мляко и други млечни сурогати, майонеза и царевично нишесте.

Хидрогенираните растителни мазнини са вредни за човешкия организъм и консумацията им води до развитието на сърдечно-съдови заболявания.

В изследваните индустриални салати присъстват огромен брой технологични добавки – консерванти, оцветители, емулгатори, сгъстители и др. В случая "Активни потребители" говорят за "предозиране с химикали".

Неизвестно е как използването на заместители, химикали и нетрадиционни добавки се отразява на храносмилателната система, дали тези изкуствени съчетания от вещества се усвояват, доколко се отразяват например на полезните бактерии в червата.

Ясно е, че рецептите са измислени и наложени на пазара единствено по икономически мотиви, пишат от "Активни потребители" и предупреждават: "Този подход представлява реален риск за здравето на потребителите и всеки трябва да се замисли дали си струва да се превръща в лабораторна мишка".

Класически рецепти

Какви продукти се влагат при домашно приготвените Руска салата и "Снежанка"

"Снежанка"

Цедено кисело мляко

Краставици (пресни или кисели)

Подправки: копър, чесън, орехи, олио (зехтин) и сол на вкус

Руска салата

Зеленчуци (картофи, моркови, грах, кисели краставички)

Колбас (шунка или салам)

Варени яйца

Майонеза

Подправки: сол, черен пипер, лимонов сок, магданоз

При някои рецепти се използват също горчица, кисело мляко, царевица, ябълка

От асоциацията дават и следните съвети на потребителите:

1. Четете етикетите! В тях се съдържа съществена информация, дори и отчитайки риска от грешки.

2. Никога не пропускайте да погледнете срока на годност на храната.

3. Ако не сте влюбени в технологичните добавки и цените традиционните рецепти, надвийте мързела, отделете малко време и си пригответе домашна салата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

1

theprofet

22.12 2017 в 11:18

Това не пречи 3 милиона аграра да ошушкват столичните магазини всеки петък, преди да си отидат по родните места...

Пазаруват на тройна цена и плющат боклуците, но са доволни, че са в София!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки