Ковид-19 и заговорът за намаляването на световното население

Мина Киркова, Factcheck.bg 18 януари 2022 в 16:45 31361 18

Снимка Pixabay

Ковид-19 е просто план за световно изтребление, наложен от международния глобалистки елит. Ваксините срещу коронавирусната инфекция съдържат съставки, които ще убият ваксинираните. Всичко, което се случва от началото на пандемията е пореден опит за налагане на “Нов световен ред”.

Вероятно сте чували поне едно от тези твърдения. Един на всеки петима души в САЩ вярва, че Ковид-19 е план на ООН за обезлюдяване на Земята. Според проучване на изследователски център “Тренд”, изготвено за в. “24 часа” през 2020 г. в България 40% от хората са на същото мнение. Според изследване на института GlobSec от 2021 г., процентът вярващи в това твърдение в България е най-високият от всички държави в Централна и Източна Европа – 45 на сто.

Какъв е произходът на тези вярвания? Защо толкова много хора смятат, че Ковид-19 е изкуствено създаден вирус, чиято цел е обезлюдяването на Земята? Какви са тенденциите за населението на света за следващите няколко десетилетия и ще бъде ли обезлюдена Земята?

Изследователите предлагат различни определения и обяснения за конспиративните теории – в този текст се позоваваме на научна публикация, която прави преглед на изследванията по темата, можете да се запознаете с оригинала тук. Конспиративните теории могат да бъдат определени като опит за обяснение на значими социални и политически събития с твърдения за тайни планове, подкрепяни от властимащите, без значение дали става въпрос за държавници или други групи, за които се приема, че имат голяма власт.

Изследванията до момента са установили, че хората, които вярват в една конспиративна теория са склонни да повярват и в други. Причината за това често е в генерална предубеденост срещу популярните авторитети. Хората се идентифицират с конспиративни теории, тъй като те им предоставят ясно и подредено обяснение за нещо объркващо. По този начин възстановяват чувството им за контрол върху заобикалящите ги събития или поддържат усещането им за принадлежност към група, която изразява “правилната позиция” по сложния въпрос.

Източник: pixabay

Чрез конспиративните теории се търсят обяснения най-вече за по-мащабни събития и проблеми – такива, за които простите обяснения изглеждат недостатъчни или за които дефинитивното обяснение изисква повече време. Доверието в конспиративни теории е особено силно, когато хората се чувстват безпомощни пред някой проблем, тъй като чувството за загубата на контрол предизвиква силно безпокойство. Често вярващите в конспиративни теории са убедени, че разполагат с важна, но прикривана от обществото информация, което им дава допълнително чувство за собствена значимост и за превъзходство над “заблудените”. Такова усещане най-често се поражда в хора, които се чувстват недооценени и заплашени от нещо.

Парадоксът на конспиративните теории е, че трудно се опровергават с факти, тъй като самите те интерпретират фактите доста фриволно, а често направо ги пренебрегват. Въпреки че в основата им стоят реални и често основателни страхове и тревоги, конспиративните теории не претендират за достоверност, напротив, че често сами изтъкват, че нещо не се знае или не е доказано, само за да докажат базовото си твърдение, че някой ни лъже или крие нещо от нас. Подобно на всички образци на жанра, в конспирацията за световното изтребление също има пъклен заговор срещу невинни жертви (добрите, обикновени хора) и всемогъщи злодеи, готови на всичко, за да умножат богатството и властта си.

Защо хората трябва да станат по-малко

Според популярната конспиративна теория съществува план за масовото изтребление на повече от половината население на света. Причината е намаляването на ресурсите в света с течение на времето. Това налага не само да спре растежа на човечеството, но и драстично да бъде намалено съществуващото вече население на планетата. Това ще позволи на “световният елит” да се ползва с малкото останали блага на Земята и така да живеят дълго и охолно, а защо не дори вечно – според други теории на конспирацията.

Как ще се стигне до там е въпрос, който през годините е имал много и различни отговори, а днес най-популярният е пандемията от Ковид-19.

Кой иска да обезлюди Земята и защо

Конспиративната теория за драстичното намаляване на населението на Земята работи с няколко големи злодея.

Най-популярният в момента заподозрян, че крои планове за масово изтребление е Бил Гейтс. Фондацията на Бил и (вече бившата му съпруга) Мелинда Гейтс от години инвестира в центрове за репродуктивно здраве в развиващите се общества. В последните години фондацията е вложила над 300 милиона долара в борбата срещу Ковид-19 и най-вече в създаването на ваксини срещу вируса. Работата по ваксинационни програми не е чужда за фондацията на семейство Гейтс – разработването и доставянето на ваксини срещу много и различни болести в обществата от третия свят е част от дневния ред за Фондация Бил и Мелинда Гейтс.

Какво тогава кара хората да мислят, че Бил Гейтс би искал да унищожи голяма част от човечеството? През 2010 г. Гейтс провежда лекция за популярната платформа TED Talks. Темата ѝ е намаляването на вредните емисии в климата. В нея той казва: “Населението на света в момента е 6.8 милиарда души, които се очаква скоро да станат 9 милиарда. Ако се справим много добре с разработката на нови ваксини, доброто здравеопазване и достъпа до репродуктивно здраве, можем да намалим това с 10-15 процента”.

Този цитат, изваден от контекст, е катализатор на стотици публикации в социалните мрежи и обвинения срещу Бил Гейтс в “престъпления срещу човечеството”. Това, което всъщност има предвид той е не да се намали съществуващото население на Земята с 10-15%, а да се ограничи увеличаването му до 9 милиарда, което споменава. Ваксините са споменати като начин за постигане на тази цел, не защото са средство за масово изтребление чрез вливане на отрова в човешкото тяло, а по точно обратната причина. Повишаването на достъпа до ваксини в ранна детска възраст драстично намалява детската смъртност, което води до по-малък среден брой деца на семейство. Заедно с намаляването на бедността, достъпът до ваксини е основен фактор за намаляването на детската смъртност и оттам решението на хората да имат по-малко деца, защото вече не се нуждаят от много деца като работна ръка или като “застраховка срещу детската смъртност”, обяснява Ханс Рослинг в книгата си “Фактологичност” – Рослинг е един от най-изтъкнатите експерти по проблемите на развитието и международното здравеопазване.

За първи път ли има съмнения, че ваксините са план за масово изтребление?

Теорията, че ваксинацията убива хората, а не им помага, не е нова и се появява периодично при всеки удобен повод. В последните години, същата теория се е разпространявала няколко пъти – първо за пандемията от свински грип (H1N1) през 2009 г., а после и за епидемията от ебола през 2014 г. Американският журналист Джон Рапапорт е сред най-активните поддръжници на тази теория и при двете заболявания. Когато започва ваксинацията срещу свински грип, той нарича ваксините прикритие за плана за депопулация на света в есе, публикувано на сайта му.

Когато започва разпространението на ебола, Рапапорт твърди, че не вирусът на болестта убива хората, а всъщност смъртните случаи сега са резултат от предишни ваксинации с токсични субстанции. Сред твърденията, които се разпространяват за Ебола са и други, които ще ни прозвучат много познати през 2022 г. – вирусът е измама, тестовете, с които се установява са ненадеждни, ебола е план за забогатяване на големите фармацевтични компании.

ООН и “глобалното правителство”

Набедена в заговор за световното изтребление е и ООН. С какво го е заслужила Организацията на обединените нации, създадена да работи за по-добър живот на всички хора по света? Иронично, именно с тази своя цел.

През 1992 г. ООН представя “План 2021” – необвързващ за никоя държава документ, в който са представени Целите за устойчиво развитие, които е препоръчително да бъдат постигнати до 2021 г. През 2000 г. са приети т.нар. Цели на хилядолетието с амбициозния срок за постигане 2015 г. След като става ясно, че не е възможно разрешаването на глобалните проблеми да се постигне в толкова кратки срокове, през 2015 г. е приет План 2030 за постигане на целите. Сред 17-те цели за устойчиво развитие, заложени в него са слагането на край на глада по света, на неравенството между половете, намаляването на бедността и работата по спирането на климатичните промени и загубата на биоразнообразието.

Какъв е проблемът с всичко това? Според поддръжниците на конспиративната теория за обезлюдяването на света План 2021, а след него и План 2030 прикриват истинската цел на ООН – да стопят населението на планетата. В План 2021 се говори за това, че прогресивното увеличаване на населението на Земята, в комбинация с неустойчивите модели на потребление поставя планетата под много сериозен стрес. Никъде не се казва нищо за планове как да се намали населението. В План 2030 изобщо няма коментар по темата.

Тези вярвания всъщност до голяма степен произлизат от враждебно отношение, което вярващите в конспирации имат към ООН още от началото на теорията за “Новия световен ред” – още през 60-те години на ХХ в. Според тази теория, ООН е в центъра на план за поставяне на целия свят под властта на едно общо глобално правителство. За да се случи това обаче и световният елит да живее добре, трябва първо да се лиши от голямата част от “обикновените хора” на планетата Земя. Това, според конспираторите, прозира от План 2021 и План 2030 според конспираторите.

“Голямото нулиране”

Последният сериозен заподозрян и най-пряко свързан с пандемията като оръжие за глобално изтребление, е председателят на Световния икономически форум Клаус Шваб.

Месеци след началото на пандемията, през юни 2020 г., темата на годишния Световен икономически форум е “The Great Reset” (или както се разпространява на български – “Голямото нулиране”). Идеята е следната – да се ограничи консуматорството в обществото по цял свят, да се работи за справяне с климатичната криза и всички останали неравенства на световно ниво. Според Клаус Шваб, Ковид кризата е дала на света перфектната възможност да тръгне по нов път, след като коренно е променила начина, по който много хора живеят. В речта си по въпроса, Швааб казва, че хората ще разберат, че може да нямат нищо материално и да бъдат щастливи. 

Този призив за намаляване на консумеризма, разбира се, става повод за пламване на нова конспирация. Голямото нулиране – световният елит ще ограничи свободата на всички граждани (както направи чрез мерките срещу коронавируса) и посредством ваксините ще започне постепенно да изтребва населението на Земята, докато не се остане само т.нар. “Златен милиард” – само най-облагодетелстваните хора в света, които да живеят охолно за сметка на нас, обикновените хора. И в тази теория е преплетена старата и добре позната теория за новия световен ред – този път облечен в най-големия страх по цял свят в момента – Ковид-19.

В края на ноември 2020 г. Конспиративната теория става много популярна отново и се превръща в тренд в Туитър с над 80 хиляди публикации по темата. Причината този път е реч на канадския премиер Джъстин Трюдо на среща на ООН. В нея той нарича пандемията “възможност” за преобръщане на вижданията на хората по света (на английски език Трюдо използва именно думата “reset”).

На 15 януари тази година, проф. Иво Христов коментира “голямото нулиране” в гостуването си в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ. Там проф. Христов нарече Клаус Шваб “говорителят на международното задкулисие” и обобщи теориите за т.нар. “Great reset”, които Шваб развива и в книга, публикувана след Световния икономически форум през 2020 г., начин “да се промени всичко, без уж да се променя нищо, като ние да останем отгоре, а целият останал свят да е отдолу”.

Колко е популярна в България теорията за световно изтребление?

В последната година за “голямото нулиране” във Фейсбук са публикувани хиляди постове. Текст в сайта pogled.info на тема принудителното обезлюдяване на света от 6 януари тази година има над 750 хиляди интеракции в различните социални мрежи. Твърдения за “голямото нулиране” се публикуват и коментират в групи в социалната мрежа, които разпространяват дезинформация за коронавируса като “Измамата к0вид-19” (в това разследване на Factcheck.bg можете да прочетете повече за тази група), групите на Anonymous BG и групата “Без Лого”, които също разпространяват невярна и подвеждаща информация (както ви показахме в това видео за подвеждащи кадри от протести по света), както и в още десетки други.

Каква е причината конспиративни теории като тази да са популярни в България? Според изследване, публикувано в британския журнал за политически науки Frontiers, една от основните причини за това хората да се доверяват на конспиративни теории за Ковид-19, е липсата на доверие в институциите. Според данните на GlobSec 53% от българите не смятат, че властите са се справили с пандемията добре, а повече от 40 на сто не вярват на здравните институции и предписанията им относно пандемията.

Колкото по-малко се доверяват хората на властите и официалната информация, която те предоставят, толкова повече търсят алтернативни авторитети, които да им дадат обяснения за нещата, за които се знае малко, информацията е противоречива или се променя бързо – точно както се случваше през последните две години в хода на пандемията от Ковид-19.

Какво е състоянието на световното население в действителност?

Драстично намаляване на глобалното население не личи в последните 30 години, когато набира популярност конспиративната теория, че ООН (а после и други “злодеи”) се опитват да свият световно население до максимум 1 милиард души. През 90-те години, когато е представен План 2021 населението на света е било около 5.3 милиарда души. Днес то е почти 8 милиарда. 

Темпът на нарастване на световното население намалява в последните години, след като достига своя пик през 60-те години на ХХ в., когато броят на населението нараства с близо 2% на година. В момента населението се увеличава с около 1% годишно или около 81 милиона души на година. По-бавният темп на нарастване е резултат от намаляването на крайната бедност, повишеното качество на образованието и здравеопазването в развиващите се държави.

Темпът на нарастване ще продължи да спада, но въпреки това световното население продължава да се увеличава. Прогнозата е до 2050 г. хората на Земята да се увеличат с 50% и да достигнат 9.7 милиарда души, а през 2100 г. – 10.9 милиарда.

Източник: UN, World Population Prospects

Психологът Джон Гроъл определя конспиративните теории като способ за рационализиране на нещо, което ни е трудно да разберем, без да се налага да поставяме под въпрос мирогледа си. Конспиративните теории обясняват не само неразбираемото, но и най-често онова, от което се страхуваме. Загубата на контрол върху заобикалящия ни свят, която се усети особено силно при справянето с Ковид-19, създава вакуум, който много лесно се запълва от алтернативните обяснения на реалността, предлагани от конспиративните теории.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg

Мина Киркова, Factcheck.bg

Мина Киркова е завършила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Великобритания със специалност „Кино и телевизия“. Професионалният ѝ път започва от телевизия BiTelevision, където работи като международен редактор. С журналистика продължава да се занимава на свободна практика, като борбата с фалшивите новини е една от темите, които я вълнува най-много. През декември 2020 г., в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по разследване за фалшивите новини за PCR тестовете за установяване на коронавирус. Разследването печели награда от Хакатон, организиран от АЕЖ – България, на тема „Здраве на прицел“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1859

18

Ronik

20.01 2022 в 00:13

Може, но също така се обърка и в разбирането на написаното от мен. И нито за момент не си призна, че си сгрешил. Имаше възможност. Очевидно си ... не ставаш.

1859

16

Ronik

19.01 2022 в 10:47

Имаше малък шанс да покажеш, че не си нещастен.

1859

14

Ronik

19.01 2022 в 09:19

Трол, все още чакам извинение за думите ти за покойната ми баба породени от неспособността ти да разбереш елементарен сарказъм. Дотогава друг "отговор" няма да получиш.

22547

13

dolivo

19.01 2022 в 08:48

най лесно се намаля популацията като НЕ се правят ваксини. Но страда икономиката, като изчезнат специалисти в разцвета на силите си. ако не сте имали фирма и не знаете колко боли да ти изчезне човек дето ти генерира милиони, не знаете колко боли

най лесно се намаля популация чрез образование и консумеризъм. вижте статистиката, по 0.9 деца на семейство е 1.1 по малко от задържането на популацията. затова западния свят има нужда от (селективна) миграция на млади хора - няма деца и кой да ни плаща фючърсните пенсии

повечето от конспиративните теории ги вярват хора дето ако се усетят някога и отидат на психолог, първото дето им правят е Прозак или подобно, и им се появяват други интереси. Когнитивна терапия работи едва след това

А относно Ковид, всички сме изненадани. Няма значение дори как е произлязъл вируса. Важното е да намерим новото нормално, дано не е диктатура. Аз лично избрах да се ваксинирам.

11300

12

yoghurt

19.01 2022 в 08:47

Хей, хайде без такива тъпи обиди, неприятно е дори човек да ги чете.

Към авторката - Благодаря за текста! Следя ви от факт-чек и ми е доста интересно. Като цяло, притесненията свързани с ваксините нямат общо със световното изтребление, проблемът са няколко съставки вътре в самите ваксини, възможността за монополизация над веригата на производството им, както и характеристиките на ползваните съставки. Не става дума за генни мутации, ами политическият инструмент, който те биха могли да бъдат, дори и на физическо ниво. Ако човек подходи непредубедено към няколкото тези, има шанс да постигне диалог, струва ми се. че вие имате капацитета да го направите ( : . Като цяло, грешка е да се говори за политика - не е предмета на подобно изследване дали има световни общества или дали те съгласуват помежду си политиките си, предметът е конкретните аргументи и конкретните физически характеристики на съставките на ваксините.

1859

9

Ronik

18.01 2022 в 23:03

https://twitter.com/rosellacottage/status/1483124514628288527?t=wu56gjc4qrmGDeuZ3wPgrg&s=19
Аз ще оставя това тук