Корабът ''Рожен'' акостира на пристанището в Равена

OFFNews 13 август 2022 в 15:50 2557 3

Рожен

Снимка Архив

Българският кораб Рожен

Товарният кораб "Рожен" на компанията "Параходство - Български морски флот" акостира в италианското пристанище на Равена. Той превозва 15 000 тона царевица от Украйна, предаде БНТ. 

"Рожен" плава под малтийски флаг.

Корабът напусна териториалните води на Украйна на 5 август – след пет месеца и 20 дни непредвиден престой от началото на войната на 24 февруари.

"Щетите от престоя са над 5 млн. долара", каза преди дни изпълнителният директор на БМФ Александът Калчев. Още от първите дни на войната застрахователните премии за тази част на света бяха вдигнати заради обявеният военен риск.

Лошото време е забавило акостирането в Равена, а преди да започне разтоварването, са въведени специални проверки от митническата служба в Болоня чрез специално подвижна химическа лаборатория.

Ще се извършат радиометрични анализи на партидата от стоки, за да се провери липсата на радиация. С бързи тестове ще се определи качеството и естеството на вносните стоки.

Част от екипажа на българския кораб се прибра в България в края на април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2923

3

Cornucopia

13.08 2022 в 23:54

Ок мерси за поправката. А с въпросния Царевна какво се случи? Потопен и екипажа обезглавен ? Или копейкин и Волгин си плямпаха поредните глупости

2923

1

Cornucopia

13.08 2022 в 22:06

Това не беше ли кораба, който според копейкин и боклука Волгин беше “обстрелван” от украинците, а екипажа “екзекутиран” ? Гнусни съветски подлоги