Комисията за отнемане на имуществото иска повече правомощия

За миналата година тя е отнела имоти за 13 млн. лв.

Нели Чолашка 22 април 2015 в 17:21 3299 1

Снимка БГНЕС

Пламен Георгиев

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) иска промени в закона, по който работи, с които хем да й се дадат повече правомощия, хем да бъде облекчена от проверка на казуси да дребни суми.

Това обяви днес пред парламентарната правна комисия председателят на КОНПИ Пламен Георгиев, който се яви пред депутатите за отчет на дейността за 2014 г.

От комисията за отнемане на имуществото предлагат да се намали прагът за несъответствие между декларираните и наличните доходи от 250 хил на 120 хил. лв.

Във Великобритания този праг е 10 хил. паунда, даде пример Георгиев.

Той настоява още за обръщане на доказателствената тежест - човек, уличен в неправомерно придобити доходи, да доказва, че ги е придобил легално, а не комисията да се опитва да докаже, че те са нелегално придобити.

Иска и комисията да бъде облекчена и да не се налага да разследва и най-дребните казуси, подадени от прокуратурата - цигара марихуана, незаконно придобита дървесина за 20 лв. и други подобни.

Сега по закон сме длъжни да проверим всеки случай, подаден от прокуратурата, уточни шефът на КОНПИ.

Той отчете, че за миналата година комисията е отнела 13 млн. лева, а за последните две години - общо 26 млн. лв.

От 2009 г. досега са отнети малко повече от 55 млн. лева. "Това са хотели, апартаменти и коли на лица, които са извършили престъпления", посочи Георгиев.

Шефтъ на комисията се оплака, че въпреки добрите резултати бюджетът им за тази година е намален - от 5.5 млн. лв. на 5.1 млн. лв.

Той напомни, че от миналата година с тълкувателно решение Върховният административен съд е постановил, че може да се отнема имущество, ако има връзка между него и престъпната дейност. Така комисията е загубила част от делата, с които собствениците са оспорвали решенията за отнемане на собственост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews