Комисията за конфискация ще проверява Цветан Цветанов

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2013 в 14:19 3100 2

Пламен Георгиев, председател на Комисията за конфискация. Снимка: БГНЕС, архив
Пламен Георгиев, председател на Комисията за конфискация. Снимка: БГНЕС, архив

 

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е най-новият обект на проверка на Комисията за гражданска конфискация. Тя ще проверява имуществото му заради последното обвинение, което получи Цветанов - длъжностно присвояване, съобщи БНР.

Въпреки че обвинението на Цветанов е, че е ощетил бюджета на МВР с 50 000 лв., но в полза на друго лице, заради законовото изискване Комисията ще проверява имуществото му за 10 години назад. Ако бъде открито несъответствие между стандарта и декларираното, той ще бъде повикан, за да предостави документи пред инспекторите от Комисията. Процесът е дълъг – проверяват се притежаваното имущество – движимо и недвижимо, задгранични и други пътувания.

Според председателя на Комисията Пламен Георгиев (който като прокурор работи по делото "Мишо Бирата", беше зам. правосъден министър в правителството на ГЕРБ, а през януари 2013 година оглави и Комисията) при тази проверка ще се подходи както към всеки друг проверяван. 

Цветан Цветанов е единственият депутат, който е клиент на тази Комисия. Тя обаче се е занимавала и с други бивши депутати, главно от парламентарната група на ДПС.

Работата на инспекторите и прокурорите по силата на една съвместна инструкция между Пламен Георгиев и главния прокурор продължава. Те работят активно по два случая – срещу Христо Бисеров и Богомил Манчев. Предстои да бъде създаден такъв екип и по случая с Братя Галеви, каза още Пламен Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!