Комисията по конфискация започна проект за управление на активи, отнети от престъпници

OFFNews 09 декември 2014 в 12:18 1851 0

Пламен Георгиев

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) започна проект за управление на активи, отнети от престъпници.

„В цяла Европа се осъзнава, че гражданската конфискация е единственият начин да се отнеме възможността на престъпниците да се възползват от икономическите облаги от дейността си. За съжаление, има дефицит в управлението на активи, отнети от престъпници и има много случаи, в които отнетите имоти се закупуват на търг от същите престъпници“, каза председателят на Комисията при представянето на проекта „Усъвършенстване на системата за установяване на активи в България“.

Проектът се финансира по Норвежкия механизъм и се осъществява в партньорство със Съвета на Европа.

По думите на Пламен Георгиев, една от целите на проекта е обменът на добри практики с други европейски държави, тъй като у нас няма специализирано университетско обучение в тази област.

Стойността на проекта в рамките на така наречената Шенгенска програма, по който КОНПИ е бенефициент е близо 1 милион евро, съобщи още председателят на комисията.

„Цялата програма е на стойност 6 милиона евро, а управлението е делегирано на МВР“, заяви посланикът на Кралство Норвегия, н.пр. г-жа Гюру Катарина Викьор. Тя допълни, че важна цел на програмата е да се подобри капацитета на българските правоприлагащи органи, а в това число и на КОНИП в борбата с престъпността.

„Норвежкият грант позволява на Съвета на Европа да се върне към сътрудничеството с традиционни патрньори, сред които и България“, заяви представителят на Съвета на Европа Игор Небиваев и припомни, че това е първият партньорски проект в страната ни от повече от 10 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови