Quantcast

Класическата гимназия няма разрешение да започне учебната година

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2014 в 21:39 1149 4

Снимка Сергей Антонов

Сградата на 13 ОУ, където учат учениците от Класическата гимназия.

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (НГДЕК) в София, която е по-известна като Класическата гимназия, няма разрешение да започне учебната година.

Това каза Христина Котларска от Столичната регионална здравна инспекция пред БНР.

Според последната проверка на инспекцията, която се е състояла днес, няма условия за провеждане на учебни занятия в сградата на Класическата гимназия до Женския пазар.

"Към днешна дата все още няма създадени условия за провеждане на учебни занятия. Всеки ден се проверява докъде са стигнали ремонтите. И днес, последно, все още не е готово, а е ясно, че животът и здравето на децата са на първо място и не могат да бъдат допуснати все още в училищата. Има довършителни дейности по покрива на сградата, на четвъртия етаж все още се работи. Има известни проблеми на първия етаж с един санитарен възел, който също трябва да бъде довършена работата по него. В двора все още има пясъци, цимент - ремонт, разбирате ли? Текат ремонтни дейности - т.е. деца вътре няма как да допуснем".

Котларска обясни, че не е ясно кога децата ще могат да влязат в класните стаи. Тя обянси, че проверка ще бъде направена и утре.

"Това е ангажимент на строителите и на госпожа Папазова. С каквато скорост се справят - с такава. Не мога да прогнозирам", допълни Котларска. 

Класическата гимназия беше преместена от квартал "Модерно предградие" в сградата до Женския пазар миналата есен, когато учебната година отново закъсня и предизвика протести на родителите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2014 в 13:11

Освен това НГДЕК има проблеми и с 5-то вечерно училище, които ползват едното крило на сградата но отказват да пуснат учениците от Класическата да използват помещенията в това крило въпреки че има договорка и решение заради специализираното обучение и нуждата от повече стаи НГДЕК да използва всички помещения на сградата, включително и тези, които се ползват в момента 5-то вечерно училище, чийто занятия се провеждат вечерта, докато тези на НГДЕК са сутринта и нищо не пречи да си поделят ползването на стаите след като се разминават. Неизвестно защо обаче от 5 вечерно категорично отказват да пуснат НГДЕК в тези помещения и сега учениците от 12 клас, както и част от учителите по класически езици остават без кабинети.

19.09 2014 в 00:05

Кога ще се проведе конкурс за директор? Положението е вече нетърпимо!!! Моля, запитайте Министерството.

18.09 2014 в 22:16

Няма сграда, няма свестни учители (с изключение на двама, които уважавам страшно много), за учениците да не говорим, директорката се е покрила. Всеки ден ни хвърлят прах в очите, водейки ни по музеи, спортни празници и църкви... и защо? За да оправдаят факта, че учебен процес няма и няма изгледи да има. И какво стана? От два стола паднахме на земята заради нечий (името е излишно смятам) интереси. Е, да ни е честито - Класическа гимназия повече няма. Да живее г-жа Папазова......

18.09 2014 в 22:12

Много тъпо, една от най-елитните гимназии да има такива битови проблеми, докато разни квартални училища са ремонтирани, напудрени, а няма желаещи да учат в тях ;)