Катуница почете паметта на Ангел и Павел

OFFNews 22 септември 2014 в 08:35 2014 0

Катуница почете паметта на Ангел и Павел с панихида.

19-годишният Ангел Петров е прегазен от приближени до ромската фамилия Рашкови вечерта на 23 септември 2011 година. Убийството е предшествано от заплахи, отправяни от членове на ромската фамилия към чичото на Ангел Веселин Христов. Ден по-късно, по време на протестно шествие в селото, сърцето на 16-годишния Павел не издържа и той умира.

С познатия вече лозунг "Няма да забравим, няма да простим" близките и приятелите на двете момчета отново поискаха наказание за виновните и недопускане на завръщане на Рашкови в Катуница. "Три години институциите не ни чуват. Затова днес нашето послание към тях е пренебрежително мълчание", каза вуйчото на Ангел Веселин Христов.

Традиционно на помена присъстваха и рокери.

Убийството предизвика масови протести не само в Катуница и Пловдив, а в цялата страна. Протестиращи в селото потрошиха и подпалиха два от мерцедесите на Рашкови, които ескортират микробуса, с който шофьорът на т. нар. цар Киро Симеон Йосифов премазва Ангел. Един от автомобилите е на сина на т. нар. цар Киро - Ангел.

Протестите принуждават циганската фамилия да избяга от Катуница. Помага й полицията.

През юни 2013 г. Йосифов е осъден на 15 г. затвор. Той е лишин от правото на шофира доживот.

През юли 2013 г. са осъдени Спас Христов (на 7 г. затвор и 10 г. лишаване от право на шофиране) и Георги Йорданов (6 г. затвор и 9 г. лишаване от право на шофиране). На 23 септември вечерта те умишлено блъснали с автомобилите си Петър Георгиев, Валентин Костов и Атанас Васев. Те пътували за мешере в дома на Кирил Рашков, когато се озовали пред блокадата на протестиращите заради убития Ангел жители на селото.

Двамата не успели да минат с автомобилите си през блокираното кръстовище, надули клаксоните на автомобилите си, а жителите на селото отвърнали, като почнали да удрят по автомобилите им. Йорданов се опитал да потегли напред, но спрял след около половин метър. Христов опитал да се измъкне на заден ход, след което рязко потеглил напред, преминал покрай автомобила на Йорданов и ускорявайки скоростта си на движение, се врязал в групата от хора, между които се намирали и пострадалите Петър Георгиев, Валентин Костов и Атанас Васев. При тази маневра автомобилът ранил полицая Атанас Васев, а Петър Георгиев бил блъснат и отхвърлен напред. След това Христов продължил движението си напред към къщата на Рашков, последван от Йорданов. Йорданов блъснал Георгиев, който се намирал пред него паднал на пътното платно.

Днес избягалата от Катуница ромска фамилия Рашкови живее в Пловдив. Кирил Рашков и съпругата му Костадинка бяха осъдени на 2 години и половина затвор за укриване на данъци. Рашков бе осъден и на 3 години и 6 месеца затвор за закана за убийство към вуйчото на убития Ангел - Веселин Христов. Рашков бе освободен предсрочно от затвора през 2013 г., а не през март 2014 г., защото полагал общественополезен труд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!