Катаджии спипаха 158 пияни шофьори за два дни

OFFNews 04 август 2015 в 12:51 5082 11

За два дни катаджии спипали 158 пияни шофьори

За два дни пътни полицаи в страната се натъкнали на общо 158 пияни шофьори. Статистиката беше оповестена от МВР, след като стана ясно, че министър Румяна Бъчварова е позволила да се извършват проверки без видеозаснемане и аудиозапис. Идеята беше на предшественика ѝ Веселин Вучков, но няколко месеца след оставката му, заповедта му беше променена. 

Веднага след отмяна на заповедта на 31 юли до 2 август е проведена специализирана полицейска операция за контрол на пътя, като целта била контрол за избягване на инциденти с жертви и ранени.  

За двата дни на операцията са проверени водачите на общо 6325 моторни превозни средства. Установени са 106 водачи след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и 52-ма водачи - след употреба на алкохол над 1,2 на хиляда. Най-много водачи, употребили алкохол са засечени на територията на ОДМВР-Враца – 12 души, за ОДМВР -Благоевград те са 11, ОДМВР- Варна, Плевен и Шумен – по 9-ма.

Контролните органи са установили и 111 неправоспособни водачи. Най-голям е техният брой на територията на ОДМВР-Сливен – 14, СДВР – 13, ОДМВР-Бургас и Перник – по 10-ма души.

От ГД “Национална полиция” припомнят, че според разпоредбите на Закона за движение по пътищата, при констатиране на управление на МПС под въздействието на алкохол с концентрация от 0,5 до 1,2 промила предвидената санкция е от 500 до 1000 лева и лишаване от правото за управление на МПС за срок от 6 месеца до 1 година. В случаите над 1,2 промила концентрация на алкохол деянието е съставомерно, като се образува досъдебно производство, а предвиденото наказание е лишаване от свобода до 1 година.

В случаите на установяване на неправоспособен водач, глобата варира от 100 до 300 лева, а в условията на повторно провинение е предвидено наказателно производство и лишаване от свобода до 2 години.

От ГДНП съобщават, че подобни специализирани операции за контрол на водачи на МПС за употреба на алкохол и без правоспособност ще продължават и занапред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!