Катаджии правят проверки с изтекли служебни карти. Законно ли е? (видео)

Йоанна Димитрова 11 май 2018 в 12:50 15338 2

Униформените пътни полицаи в страната правят проверки с изтекли служебни карти. Това става ясно от сигнал на Михаил Душев, който в профила си във Фейсбук публикува видео. От кадрите става ясно, че полицаите, които го спират за проверка на пътя, удостоверяват самоличността си със служебни карти, изтекли през 2016 година.

Душев е записал проверката с мобилния си телефон. Мъжът чете текст от Закона за движение по пътищата, според който пътният полицай е длъжен да се легитимира. В чл. 170 ал. 5 от ЗзДП е посочено, че "служителят, осъществяващ контрол, представя на спрения за проверка участник в пътното движение полицейски знак или служебна карта. Когато е необходимо, той може да покани спрения водач да излезе от превозното средство".

Оказва се, че удостоверенията, които и двамата полицаи показват на спрения за проверка шофьор, са изтекли през 2016 година. Михаил Душев пита униформените защо се легитимират с невалидни документи, на което не получава отговор. Вместо това униформените му предлагат да го заведат до районното управление, където да получи отговор от прекия им началник.  

„Аз не съм длъжен да ви обясня защо съм с такъв стикер. Може да се обърнете към Дирекцията, не към нас. Има началник на районното управление, на когото можете да зададете въпросите си”, заявява единият от униформените полицаи.

В същото време полицаите държат да проверят водача, който обаче показва документите си за самоличност през стъклото на автомобила.

Видео завършва с това, че Душев се обажда на 112. Предложението е прието "радушно" и от двамата полицаи. От кадрите не става ясно как приключва случаят. OFFNews опита да се свърже с автора на видеото, но към момента на публикуване на материала той не върна отговор.

В същото време от МВР поясниха, че са запознати с проблема с изтеклите служебни карти. От пресцентъра на ведомството заявиха за OFFNews, че тези удостоверения са с удължен срок на действие по силата на подзаконов нормативен акт - инструкция на министъра на вътрешните работи от март тази година.

"Съгласно „Инструкция № 8121з-282 от 15 март 2018 Г. за определяне вида, условията и реда на издаване и ползване на служебните карти в Министерството на вътрешните работи”, параграф 2 „Поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 година”, посочиха от МВР.

Според бившият вътрешен министър Емануил Йорданов изтеклите карти не правят полицаите нелегитимни:

Въпреки, че холограмата на служебните карти е от 2016 година, полицаите са напълно легитимни, тъй като те стават служители на МВР след наредена заповед за назначаване. Тази карта е с цел идентифициране пред гражданите. Въпросът е защо е създаден този нормативен акт, вместо да бъдат подменени стикерите и кой го е написал, тъй като той води до объркване на гражданите и нарушаване на комуникацията между органите на реда и обществото, заяви за OFFNews той. 

Как да очакваме гражданите да спазват закона когато органите на властта не го спазват?!, коментира от своя страна Атанас Атанасов от Демократична България коментира в профила си във Фейсбук. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

2

ds

11.05 2018 в 22:56

"Въпреки, че холограмата на служебните карти е от 2016 година, полицаите са напълно легитимни, тъй като те стават служители на МВР след наредена заповед за назначаване. " - абсолютно са си нелегитимни, освен ако не си носят заповедта за назначение в джоба. ако пък я носят - за какво са им тези карти. това е много простичък и нагледен пример за ситуацията в бг
 
X

Да помогнем на украинските деца!