КАТ глобява по снимка и за паркиране

OFFNews 03 декември 2013 в 10:43 4217 5

Паркиране в София. София: БГНЕС
Паркиране в София. София: БГНЕС

 

КАТ ще може да глобява за неправилно паркиране само по снимка. Това ще стане възможно след внасянето на промени в Закона за движение по пътищата.

Проектозаконът е внесен в деловодството на парламента.

Новият текст позволява електронният фиш да не е подписан от длъжностно лице, а също така снимката от камера на пътните полицаи да  важи не само за превишена скорост, а също и за неправилно изпреварване, паркиране, минаване на червен сигнал на светофара, движение в BUS лента или в аварийно платно на магистрала. 

Законопроектът цели също да ограничи далаверата на румънците, които регистрират у нас коли и ги карат в родината си. Такива случаи имало засечени и с граждани от Италия и Франция. Занапред всеки, който има намерение да прехвърли собствеността си на лице без адресна регистрация в България, ще е длъжен да отписва возилото от регистъра и да връща номерата му в КАТ. Ако не го направи, ще бъде глобен с 300 лева.

Трети важен момент в проекта е пълното признаване на данните от стационарен дрегер. Уредът мери алкохолното съдържание в количество издишан въздух, а не в кръвта. Това позволява на шофьорите, които не искат да дадат кръв за проба, да могат да изберат по-безболезнения тест с дрегер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови