Къщата на Гешов вече има нов ПУП, хотелът на мястото пропада окончателно

OFFNews 15 март 2023 в 13:41 2380 1

ПУП на къщата на Иван Гешов

Снимка Столична община

Къщата на Иван Гешов няма да става хотел

Къщата на Иван Гешов на столичния бул. „Патриарх Евтимий“ №7 ще бъде запазена в автентичния си вид. Главният архитект на Столична община Здравко Здравков одобри проект за подробен устройствен план(ПУП), с негова заповед се изменя планът за регулация и застрояване и работният устройствен план за мястото. 

Одобреният през 2004 г. ПУП предвиждаше премахване на сградата-паметник на културата, както и ново свързано застрояване с предназначение хотел на 7 етажа, във фасадата на които само се маркира съществуващата стара сграда. 

По настояване на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за запазване на паметника на културата стартира процедура за изменение на действащия план и изработване на работен устройствен план. Заповедта за изработването на плана беше обжалвана от собственика на имота и след дълги съдебни процедури делото беше решено в полза на Столична община от Върховния административен съд.  

Новият план предвижда запазване на съществуващата в имота сграда – къщата на Гешов, която притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „местно значение” и попада в обхвата на групова недвижима културна ценност „Жилищна зона „Център”

Освен запазването на сградата в автентичния ѝ вид, се запазват и зелените площи в имота, без да се предвижда ново застрояване. Отреждането на имота е за детско заведение, каквото е било в продължение на десетки години, преди придобиването му от сегашния собственик.

Одобряването на подробния устройствен план за имота е важна част от стъпките, които предприема Столична община, за спасяването на емблематичната сграда на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7 и е част от цялостната ѝ политика за опазване на културното, историческото и архитектурното наследство на София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!