Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Емблематичната къща на Иван Гешов в София няма да става хотел, реши ВАС

Сградата ще се запази като архитектурно-строителната и художествената културна ценност, СО спечели делото срещу собствениците

OFFNews 10 ноември 2021 в 15:17 3604 0

Рушащата се къща на Иван Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" №7 в центъра на София няма да става хотел, съобщиха от Столичната община. Тя ще се запази като единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с изработването на нов подробен устройствен план.

С новия план ще отпадне възможността къщата да се вгради във фасадата на 7-етажен хотел, одобрение за който бе получено през 2004 г. Със заповед на главния архитект на София арх. Здравко Здравков се създава устройствена възможност за запазване в автентичния вид и цялост на една от емблематичните за столицата сгради от началото на ХХ век, изградена по проект на арх. Никола Лазаров.

Това стана възможно след окончателното решение на Върховния административен съд в полза на общината срещу жалба от собствениците на имота „Артемида – БСИ“ АД. Фирмата обжалваше заповедта на главния архитект на СО, с която бе наредено да се изработи служебно изменение на плана за регулация и застрояване и работен устройствен план.

Решение на ВАС от 11 октомври 2021 г. отменя постановеното от Административния съд – София-град и жалбата на „Артемида – БСИ“ АД се отхвърля.

Проектът за нов подробен устройствен план ще бъде съобразен и с изискванията на Общия устройствен план на Столичната община.

Столична община е връчила заповед за аварийна консервация на застрашените от унищожаване елементи от фасадата и защитно покритие, посочват от СО.

В средата на април 2020 г. арх. Здравков нареди да се изработи служебно проект за Изменение на плана за регулация и застрояване и работен устройствен план на бул. "Патриарх Евтимий" 7. Това става след проверка през февруари с.г., която установява, че къщата на Гешов е "нестопанисвана от дълго време и се намира в аварийно състояние", а общината се нае да я спаси със свои пари. 

Къщата на Гешов е строена между 1905 и 1907 г. Приватизирана е през 90-те години на XX век, а сега тя е в окаяно състояние, без поддръжка от собственика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews