Къщата на Гешов зад кино Одеон ще става детска градина

Министерството на културата одобри служебния проект за ПУП на сградата

OFFNews 26 юли 2022 в 10:25 3720 0

Къщата на Гешов

Снимка Архив

МК одобри ПУП за къщата на Гешов

Столична община продължава действията си за спасяването на къщата на Иван Гешов на бул. Патриарх Евтимий 7. Министерството на културата е одобрило нов ПУП на сградата, дългоочакването одобрение е на служебно изработения проект, който предвижда запазване на съществуващата сграда и озеленяване, без ново застрояване и с отреждане за детска градина. 

Главният архитект на София Здравко Здравков нареди още през април 2020 г. да се изработи служебно проект за Изменение на плана за регулация и застрояване и работен устройствен план на бул. "Патриарх Евтимий" 7, който в момента предвижда изграждането на хотел. Къщата на българския премиер (1911-1913 г.) Иван Гешов, на гърба на столичното кино "Одеон", се руши от години, но от собствениците й от фирма "Артемида БСИ" не внесофа проект в Направление "Архитектура и градоустройство". Заповедта на арх. Здравков е във връзка с необходимостта Столична община да се погрижи за "поддържането, опазването и разумното използване на културното, историческото и архитектурното наследство" на София, а целта е да се запази сградата и на нейно място да не изникне хотел, обясниха преди повече от две години от НАГ. 

Продължавам да смятам, че има нужда от законови промени, които да позволят много по-решителни намеси на общините за спасяване на такива сгради. Както, разбира се и за справедливо правораздаване по принцип, коментира кметът на район Средец, на чиято територия е къщата на Гешов, Трайчо Трайков. 

Одобряването на нов подробен устройствен план за имота е важна част от стъпките, които предприема Столична община, за спасяването на емблематичната сграда. Тя притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „местно значение” и попада в обхвата на групова недвижима културна ценност „Жилищна зона „Център” /Ж-2/. 

След дълги съдебни процедури заповедта на главния архитект на Столична община е потвърдена от Върховния административен съд.

Изработен е проект за изменение на план за регулация и застрояване и работен устройствен план, който предвижда запазване на съществуващата сграда. Запазват се и зелените площи в имота, без да се предвижда ново застрояване. Отреждането на имота е предвидено за детско заведение, каквото е било в продължение на десетки години, преди придобиването му от сегашния собственик, уточняват от НАГ. 

Проектът за ПУП е изпратен в район „Средец“ за извършване на процедурите по съобщаването му на заинтересуваните лица, след което ще продължат действията по одобряването му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews