Карамазов за скандала с Диана Димитрова: Пълна глупост е да взимате страна, без да знаете фактите

Народният театър е в най-тежкото си състояние, в което някога е бил, заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков

OFFNews 12 декември 2022 в 07:00 20969 2

Снимка Фейсбук/Владимир Карамазов

Този скандал много прилича на другия скандал с Народния театър. Много често хората взимат отношение към нещо, без да знаят нищо. Просто четат някакъв статус във Фейсбук, взимат го за чиста монета и вече взимат страна - почват да пишат. Това са пълни глупости.

Това заяви актьорът от Народния театър "Иван Вазов" Владимир Карамазов по време на интервю за "Фокус" по повод скандала, развихрил се, след като актрисата Диана Димитрова публикува свои снимки, на които се вижда, че е била бита и обяви, че 5 години е мълчала, че е насилвана от свой колега. Впоследствие тя намекна, че агресорът е екранният ѝ партньор от "Откраднат живот" Юлиян Вергов.

"Това са пълни глупости. Аз това го отдавам на интелигентност, такава някаква средна интелигентност на хората. Ако си над средната интелигентност, винаги ще си зададеш някакви въпроси", каза Владо Карамазов.

Актьорът коментира скандала между директора на Народния театър Васил Василев и дългогодишния пиар на ДПС и Ахмед Доган Велислава Кръстева. На 29 октомври вратата на офиса на Кръстева, която вече работи като пиар на Народния театър, осъмна с изкъртена табелка и надписи: "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Впоследствие режисьорът Александър Морфов призна, че той е "известният извършител и че не се е крил". Писателят Захари Карабашлиев, назначен за главен драматург на театъра през юли, и режисьорът Явор Гърдев подадоха оставки в подкрепа на Морфов. 

В средата на ноември в Народния театър започна вътрешно разследване на случката и временна комисия получи право да изисква писмени обяснения от служители, станали свидетели на обиди, отправени от Морфов към Кръстева, както и да проверява записи от камери в театъра.

В началото на декември 47 актьори от Народния театър подкрепиха директора Васил Василев с отворено писмо до медиите - сред тях е и Карамазов. В него те изброяват професионалните постижения на Василев, който управлява театъра от април тази година. Миналата седмица по време на интервюто за "Фокус" Владо Карамазов каза, че не желае да говори много по темата, защото изглежда, че конфликтът започва да утихва:

"Имам категорично мнение по въпроса и то е много крайно. Единственото, което мога да кажа, е че ако на някого не му изнася някъде и поради някаква причина не се чувства добре, а пък всички останали се чувстват добре, просто трябва да стане и да се замине, както аз съм го правил многократно. Мисля, че това е най-достойното поведение."

Той обясни, че никак не е харесвал предишния директор на Народния театър Мариус Донкин, но че много от неговите колеги са били доволни от начина, по който работи:

"Моето решение беше, че в неговия период от 5 години аз не приех нито едно представление и не приех нито веднъж да участвам в този театър. И мисля, че това е най-достойното – просто станах и си заминах. Има достатъчно много сцени, има достатъчно много театри. Има достатъчно много сцени за изява, че ако някой не му отърва, просто да стане и да напусне. Това е моето мнение."

Вчера служебният министър на културата проф. Велислав Минеков заяви пред БНР, че Народният театър е в най-тежкото си състояние, в което някога е бил. Според него служителите в театъра са в шок от скандала Морфов-Кръстева. Минеков е на мнение, че е унизително работодател да иска от служителите си да се подпишат в негова защита.

"Има натиск. Има редица професионалисти, които са били принудени да напуснат – някои от тях с малко обезщетение. Сред тях има професионалисти, които за съжаление няма и да се върнат. Имало е също едно разбиване на врата по поръчка - дали на директор, дали на пиар, което е много загадъчно", каза министърът на културата.

Според него основният морален въпрос е дали Велислава Кръстева сама ще си подаде оставката. Той обяви, че директорът на театъра Васил Василев не е смел човек и че никога не би се опитал да помоли някой да напусне или да направи каквито и да било отстъпки.

"Лицата са две. Едната е уволнената от мен, дисциплинарно миналата година, г-жа Стефова (бел. ред. - Красимира Стефова), която той назначи на странния пост главен секретар. В момента всичките тези подписки и събрания се водят от нея. Има абсолютна шпиономания, телефоните трябва да се оставят отвън, трябва да се подпишат всички вътре в сградата. Атмосферата наистина е ужасна. Тук някой сам и доброволно трябва да напусне."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

2

Дедо МразИ

12.12 2022 в 19:07

Лика прилика с Генчо Дайнов и Прокопиев

12005

1

Стоян Иванов

12.12 2022 в 11:35

До каквото и да се докосне онова въплъщение на злобната некадърност, галеното детенце на номенклатурата Минеков, то се размирисва, разпада, оскандалява.
 
X

Да помогнем на украинските деца!