Караджов: Утре проходът ''Петрохан'' ще бъде отворен за движение в една лента (галерия)

Вицепремиерът ще настоява за отпускане на средства за възстановяването на Вършец

OFFNews 12 юни 2022 в 15:45 2182 0

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов инспектира прохода Петрохан

Снимка МРРБ

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов инспектира прохода Петрохан

Амбицията е евентуално утре проходът Петрохан да бъде отворен за движение в една лента. За целта ще бъде направена и временна организация на движението с необходимата сигнализация, така че да се гарантира безопасността на пътуващите по трасето.

Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов. Днес той провери на място хода на разчистване на планинския проход, който осигурява бърза връзка между Монтана и София.

Частично бедствено положение във Враца, река отнесе три моста във Вършец (снимки и видео)

Има ясен план за действие. Първо, да бъде отпушен водостокът, за да може водата да минава под пътя и той да бъде изсушен. Веднага след това конструктор ще влезе под платното, за да провери какъв е размерът на образувалата се каверна и каква част от засегнатата отсечка може да се използва безопасно, каза министърът в оставка.

По думите на Караджов със скална маса ще се насипе на допълнителна площ. 

Вицепремиерът обясни, че основната причина за бедствената ситуация е запушването на водосток, чрез който при нормални условия водата се отича под пътя. Заради придошлата вода в резултат от обилните валежи са свлечени камъни, кал и пясък.

Свлачище затвори Петрохан

Водостокът се е запушил, вследствие на което водата е подкопала пътното платно, под него се е образувала каверна и е направила участъка неизползваем. Колкото е възможно от трасето ще бъде преместено, за да може да се минава през прохода.

Ще се направи и укрепване на платното. Точният метод ще бъде определен от конструкторите. По видими белези подронването достига до осевата линия на пътя. В момента той е опасен и може да пропадне, подчерта Караджов.

Все още не може да се каже колко време ще отнеме пълното възстановяването на отсечката. Оценка на щети ще се направи след спиране на валежите и течащата върху платното вода, каза още вицепремиерът.
Организацията е в ход, за да може възстановителните работи да започнат максимално бързо.

През това време ще се направи засипване със скална маса, така че проходът бързо да бъде направен проходим. Работи се в двата му края, почистват се дънери, камъни, свлачища, така че движението да може да бъде пуснато в момента на готовност в най-критичната зона.

Пътноподдържащата фирма вече е направила организация, разполага и с необходимите ресурси, каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев.

Днес ще започне отпушване на водостока, за да може водата да бъде отведена. След това ще се насочим към уширение на настилката. Подкопаният участък ще бъде сигнализиран със знаци с цел избягването на инциденти. В процеса на работа ще се направи преценка къде да бъде уширено платното и да се пусне движението. Ще се работи постоянно до отстраняване на проблема и пускане на движението при аварийна ситуация, информира Христо Кръстев от пътноподдържащата фирма.

Заедно с кмета на Вършец Иван Лазаров, вицепремиерът Караджов инспектира щетите от наводнението в града. Там все още текат огледи по щетите. Преминаващата през Вършец река Ботуня вече се е прибрала в коритото си, но щетите са големи. Голяма част от корекцията ѝ е разрушена. Отнесени са седем моста. В резултат от преливането e разрушен водопровод в кв. „Заножене“ и живеещите в него са без вода. Скъсани са и други водопроводи. Пътят към една от вилните зони е пропаднал. Частичното бедствено положение в града остава.

Вицепремиерът ще настоява пред Министерския съвет да отпусне средства за възстановяването на Вършец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови