Каква техника се използва в строителната индустрия?

OFFNews 22 май 2023 в 14:56 437 0

Снимка pixabay

В процеса на строителство се използва специфично оборудване, под формата на машини, което помага за по-бързото и ефективно изграждане на структурата на една сграда. Независимо какъв е видът на строителния проект, необходимостта от техниката е налице. Тя служи за теглене и издигане на тежки предмети, като материали и консумативи, които не може да бъдат извършени от човешка ръка, споделят експертите от онлайн магазин Izotech.

Кои са най-често използваните видове строителна техника и за какво точно служи всяка от тях?

Багер

Те са ключово оборудване в тази индустрия. Основното им предназначение е да извършват разкопаване, но може да повдигат и товари, както и да унищожават определени материали.

В края на дългото приспособление на багера, приличащо на ръка, е осигурена кофа за копаене. Разположена е и кабина, предвидена за оператора на машината. Цялата кабина може да се върти с голяма мобилност, до 360 градуса, което улеснява работата. Багерите се предлагат както в колесни, така и във верижни форми на превозни средства.

Булдозер

Булдозерите са вид техника за изкопаване на почвата. Използват се за отстраняване на горния почвен слой до определена дълбочина. Процесът се извършва от широката метална плоча с остри ръбове, подсигурена отпред. Тази плоча се спуска и повдига с помощта на хидравлични бутала.

Булдозерът е машина, предназначена за отстраняване на скални слоеве, повдигане на почва, но може да има и други предназначения.

Кулокран

Кулокрановете са статични приспособления, чиято роля е да помагат при повдигането на определени тежки или обемни предмети на високи места.

Някои по-тежки предмети, като блоковете и рамките, може да бъдат издигнати до необходимата височина по-лесно, благодарение на този тип строителна техника. Кулокранът се състои от вертикална поддържаща кула, стрела, която се явява работно рамо и насрещна стрела, носеща противотежест от задната страна на крана. При него също има обособена кабина за оператора, от която може да се управлява самото приспособление максимално ефективно.

Самосвал

Самосвалите се използват на строителните площадки, с цел пренасяне на материали в по-големи количества – от един обект до друг или до сметището.

При по-трудоемки проекти се прибягва и до офроуд самосвали. Те притежават големи колела с повече пространство, което им позволява да носят огромно количество материал при всякакъв тип земни условия. Това ги прави едни от най-подходящите приспособления за целта.

Валяк

Валяците намират приложение при уплътняване на настилката или земната повърхност. Има няколко вида от този тип техника, предназначени за различни цели на уплътняване. Те включват:

телескопични валяци – машините с гладки колела служат за уплътняване на плитки слоеве почва, асфалт или други повърхности;

с пневматични гуми – този тип намира приложение при уплътняването на дребнозърнести почви и асфалтови пластове.

Има и други видове подобна техника за строителни дейности, притежаващи сходни функции и предназначения.

Товарач

Товарачите представляват строителна техника, която най-често намира приложение за товарене на материали върху самосвали или други превозни средства.

Самата машина съдържа голям контейнер в своята предна част, заедно с по-късо подвижно рамо, а двете основни разновидности на товарача са верижен и колесен. Колесните са приспособими към всеки обект, докато верижните се употребяват главно при по-труднопроходими терени, където първият вид машини не може да извършва дейност.
Важни фактори за избора на подходяща строителна техника

Изброихме само малка част от най-често използваните видове строителна техника. Съществуват и други, които имат подобни функции, свързани с преместване на тежки елементи, изравняване на почвата, разбиване на определени структури или изграждане.

Правилният избор зависи от фактори, като:

  • Обем на проекта.
  • Тип на строителството – за разкопаване на фундаменти и изкопаване на канали се използват багери, докато за изравняване на повърхности и уплътняване на настилки – валяци.
  • Материали и товари, които ще се използват – самосвалите са идеални за превоз на големи количества земя, камъни и други материали, докато кулокрановете са подходящи за повдигане на тежки конструкционни елементи.
    Достъпност и местоположение – ако работното място е труднодостъпно или има ограничено пространство, в което да се работи, може да се изисква специализирана техника, която е по-маневрена или по-компактна, като мини багери или колесни товарачи.
  • Време – строителните проекти често имат ограничени срокове. Това може да наложи избор според на машина според периода, за който трябва да издадете обекта – използването на крупни булдозери може да ускори процеса на изчистване на големи области.

С постоянното развитие на строителната индустрия се появяват и нови машини, които са все по-усъвършенствани в извършването на дейността си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика