Каква е разликата между инверторен и хиперинверторен климатик

OFFNews 26 юни 2022 в 14:00 1421 0

Климатик

Снимка pexels.com

Стая с климатик.

На пазара се появиха основно три вида климатици: конвенционални (все повече се изтеглят от пазара), инверторни и хиперинверторни модели. Това води до голямо объркване сред потребителите, кой от трите да използват и каква е разликата между тях. Най-често дилемата е между последните два вида, така че по-долу от онлайн магазин Ехаус ще дадат повече информация за различията между тях и какъв е принципът им на работа.

Как работят инверторните климатици

Представляват технология, за първи път разработена и внедрена от японската компания Toshiba. В нейната основа стои плавно регулиране и контрол на оборотите и мощността на компресора.

Климатиците от Ehaus работят в два основни режима: достигане до зададената температура и нейното поддържане. В първия режим, инверторът увеличава мощността на двигателя на компресора за максимално краткото достигане до зададената температура и след това автоматично преминава в режим на поддържане. Скоростта на двигателя на компресора намалява и той започва да работи с минимална мощност. Така в помещението е комфортно, а консумацията на ток е ниска.

Енергийният клас А при инверторните климатици зависи от коефициента им на преобразуване COP, който е по-висок от 3. Колкото по-висок е този показател, толкова по-икономична е климатичната система и по-малко ток консумира при своята работа. Най-популярните и предпочитани марки са:

LG;
Yamato;
Toshiba.
Каква е разликата при хиперинверторите

Те също използват инверторната технология за плавно регулиране мощността на компресора. Особеното в тях е, че при разработката им инженерите са използвали последно поколение технологии и иновации от областта на климатичната техника. Те са оборудвани с разнообразие от допълнителни екстри и възможности за постигане на максимален комфорт, автономност и енергоспестяване. Основната техническа черта, която ги отличава от инверторните климатици е по-високият коефициент на преобразуване COP – над 4,5, 5, а дори понякога и повече от 5.

Който и от двата да бъде избран, няма разлики в монтажа, профилактиката или външното тяло. Първите модели обаче са значително по-евтини от вторите. Хиперинверторите от друга страна са по-икономичните решения, които в дългосрочен план са по-рентабилната покупка. Те спестяват минимум 30% от сметката за ток, което означава, че за няколко години работа инвестицията се възвръща и вие сте на печалба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови