Как учат студентите в условията на пандемия

Александра Маркарян 01 декември 2020 в 11:51 5757 0

Снимка unsplash.com

- Никой не поема лекциите и упражненията на болни преподаватели. 

- А какво се случва, ако преподавателят отсъства твърде дълго и часовете вече не могат да бъдат наваксани?

- Нищо, никаква организация. Вече месец не ни се водят лекции и упражнения по една дисциплина и единственият отговор, който получихме от администрацията, е, че продължават в края на ноември (едва ли). Какво се случва с пропуснатите часове не се казва, вероятно няма и да ги отучваме.

Водим разговора на 20 ноември привечер със студентка в два български университета - частен и държавен, базирани в София. Интересуваме се, защото покрай предизвиканата зорлем криза в училищата със затварянето им дори за най-малките под напора на страх и обвинения, че сеят зараза, университетите като че ли минаха на заден план. Те се затвориха отдавна и какво се случва със студентите в някои от тях е въпрос, плуващ в мъгла. Някои публикуват ректорски заповеди за реорганизацията на обучението на сайтовете си, но какво наистина се случва вътре, колко преподаватели са болни, имат ли заместници, колко са карантинирани като контактни? 

Провокирани от разговора със студентката, изпратихме въпроси до три софийски висши училища, едно от които ги подминава с мълчание повече от седмица.

Попитахме:

- колко преподаватели са били диагностицирани с COVID-19 и колко са били карантинирани като контактни;

- преподават ли те в електронна среда по време на лечението/изолацията си;

- ако не, осигурени ли са заместници за лекциите/упражненията, които водят;

- има ли дисциплини, по които не са осигурени такива, колко са те, кои са и как е организиран учебният процес там;

Какво ни отговори Софийският университет

"Не събираме информация за броя на преподавателите, диагностицирани с коронавирусна инфекция, на общоуниверситетско ниво. Това кой преподавател се е заразил, кои са контактните му лица, продължава ли той да преподава, или е необходим заместник, е информация, която имат деканите на факултети. Ръководителите на катедри и деканите осигуряват заместници там, където е необходимо, по същия начин, по който това се случваше със заболели преподаватели и преди епидемията. По същата причина нямаме централна статистика за броя на преподавателите, карантинирани като контактни лица. Няма никаква причина заради карантината те да престанат да преподават в електронна среда, поради което не са необходими и заместници."

Малко по-ясен и конкретен като че ли е отговорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Ето какво пишат те:

Диагностицирани са 10 преподаватели. След като са излекувани продължават да работят в електронна среда. Осигурени са заместници за лекциите. Няма дисциплини, по които да не са осигурени преподаватели.

Карантинирани са 12 преподаватели като контактни лица. Те също продължават да работят в електронна среда. Няма дисциплини с неосигурени преподаватели.

От Техническия университет в София не отговориха на въпросите ни как учат в условията на пандемия студентите в най-големия държавен технически университет в България. За сравнение - подробни указания за това, разписани в заповед на ректора, се набиват на очи още щом се влезе в сайта на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови