Как ще се влиза в 'Медицина' в СУ? Отговорът на ректора проф. Герджиков

Александра Маркарян 18 април 2018 в 19:28 17876 0

Как ще се влиза в специалността "Медицина" в Софийския университет?

Отговор на този въпрос дава ректорът му проф. Анастас Герджиков пред Академичния съвет на днешното извънредно заседание, проведено в отсъствието на традиционно непоканените медии. Репортер на OFFNews чу разяснението от аудиозапис, получен от негов източник.

През февруари СУ обяви нулев прием по медицина, а днес АС отмени това решение. Нежеланието за прием у Медицинския факултет, и по-специално на декана му Любомир Спасов, дойде заради отказа на АС да му разреши да приема чрез собствени изпити по биология и химия, различни от организираните от Биологическия факултет и Факултета по химия и фармация. До разбирателство не се стигна, но липсата на студенти води и до липса на пари от държавата - при нулев прием СУ губи по над половин милион лева за всяка година от обучение на липсващия випуск.

Взетото днес решение е прием да има, а изпитите да провежда Медицинският университет в София.

МУ ще организира два вида изпити - собствени и за Софийския университет. Класирането също ще се извърши от Медицинския университет.

Ето какво казва дословно проф. Герджиков:

"Следващото (бел. ред. предложение), което аз имам, е по любимата ни тема за нулевия прием. Очертава се едно решение по тази тема, надявам се да няма обичайния дебат, защото вече е последният вариант.

През последните седмици аз стигнах до извода, че единственият вариант за изход от ситуацията, без да има нулев прием тази година, който освен финансово ни тежи и по други причини, е да преодолеем спора кой факултет да организира изпита, като организираме общи изпити с Медицинския университет.

Така можем да закърпим положението с годината и двете страни, които спорят, да знаят, че изпитът не е в другата страна и по някакъв начин да стигнем до едно добро решение.

Говорих и с тримата декани – на Биологическия, на Факултета по химия и фармация и Медицинския факултет. Те приемат и не възразяват. Подписах едно писмо до Медицинския университет. Те са съгласни също. Вчера са обективирали това съгласие в решение на Академичния съвет.

Това, което сме се договорили – засега устно, е да организираме общ кандидатстудентски изпит тази година, само за специалност „Медицина“ и само за тази година, и този кандидатстудентски изпит да се проведе от Медицинския университет, да бъдат две отделни групи студенти, кандидатстващи при нас и при тях, след което, според резултатите, които получат, те подават две класации. Ние си взимаме нашата.

Това е компромисът, който измислихме за тази година.

Вчера, на Академичния съвет (бел. ред. - в МУ-София), това е гласувано без нито един „против“ и нито един „въздържал се“. Надявам се и ние да бъдем също така единни.

Решението е прието с 19 "за" и общо 18, гласували "против" и "въздържал се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!