Как ще посрещнат 2022 градовете в страната

Таня Николова 31 декември 2021 в 08:20 1764 0

Снимка Архив - Община Пловдив

Редица градове в страната ще посрещнат Нова година традиционно - с концерти и фойеверки. Макар че публични празненства "под звездите" не се планират навсякъде заради коронавируса, а зарята в някои общини бе отменена заради призиви за грижа към животните и малките деца, на много места тържества ще има.

Варна

Първите минути на Новата 2022 година ще бъдат посрещнати със заря от различни места в петте района на Варна. В "Одесос" тя ще бъде изстреляна край сградата на Окръжния съд; в "Приморски" - близо до Паметника на българо-съветската дружба - между бул. “Васил Левски” и ул. “113-та" и ул “102-ра”; в "Младост" - край скейт парка; в район "Вл. Варненчик" - на паркинга край читалище “П. Р. Славейков”; в "Аспарухово" - в двора на ОУ “Христо Ботев”. Заради противоепидемичните мерки срещу разпространението на Сovid-19 няма да има празничен концерт в новогодишната нощ на пл. “Независимост”, съобщават от дирекция "Култура и духовно развитие".

На 31 декември по райони ще бъдат поставени и красиви ледени фигури, част от богатата празнична украса за Нова година. Те са изработени от устойчив кристален лед и изобразяват надпис „Варна” и годината „2022”. Високи са 130 см и дълги 200 см, тежат 500 кг. В „Одесос” фигурите ще бъдат на пл. „Независимост”, в „Приморски” - на пл. „Съединение”, в „Младост” – пред централния вход на новия парк „Възраждане”, от страната на бул. „Република”, в район „Владислав Варненчик” – до параклис „Свети Мина”, на кръстовището на бул. „Света Елена” и бул. „Константин и Фружин”, а в район „Аспарухово” – до читалище "Просвета 1927".

Пловдив 

Община Пловдив организира музикална програма на сцена пред сградата на общината на пл. „Стефан Стамболов“, която ще започне на 31 декември, точно в 22:00 часа. Гостите ще чуят „Керана и космонавтите“, култовата българска група „Диана Експрес“, танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и любимката на младото поколение Дара. Водещ ще е Деян Славчев – Део. Непосредствено пред и около сцената ще има обособена зона, в която желаещите ще могат да влизат срещу представяне на валиден зелен сертификат. Ограждението ще разполага с две обособени места за регулиране на потока от посетители – един за вход, и друг – за изход. Кметът на Пловдив Здравко Димитров отмени зарята в новогодишната нощ. 

Велико Търново

ще посрещне 2022-ра с концерт на група "Петте сезона", ансамбъл "Искра" и Влади Ампов - Графа.  Празничната програма ще започне в 23:00 ч. на откритата сцена на площад "Майка България". В 23:.45 ч. е предвиден традиционният благослов, последван от празнично приветствие на кмета Даниел Панов. Точно в полунощ ще започне светлинното шоу, но без фоейрверки. Хореографията му е съчетана с химна на Република България. Певците, музикантите и танцьорите от ПФА "Искра" ще поведат новогодишното хоро. 

Благоевград

С празничен концерт на ансамбъл "Пирин" новата година ще бъде посрещната на площад "Георги Измирлиев". Концертът започва в 23:00 часа и в него ще участват емблематични за града и за ансамбъла изпълнители. По време на тържественото посрещане на 2022 година ансамбълът ще представи и шоу с тъпани, а в първите минути на Новата година ще изпълнят Дунавско хоро с жителите и гостите на Благоевград, избрали да празнуват на централния площад.

Русе

Концерт "Да посрещнем заедно Новата 2022-а година" ще има от 22:00 часа на площад "Свобода" в Русе. Програмата включва изпълнения на русенските групи "PlayUphoria" и "М.И.Г. 21". Час по-късно, от 23.00 часа, на сцената ще излязат музикантите от рок групата Б.Т.Р., съобщиха от кметството в крайдунавския град.

Плевен

ще посрещне на централния градски площад "Възраждане" Новата 2022 година, съобщиха от общината. Подготвена е програма, която ще започне от 21:30 ч. с участието на Дани Милев Бенд, рокгрупите "Криминале" и "Ватикана", Трио "ЧНГ" и други. Празничните илюминации в полунощ ще бъдат в небето над храма-мавзолей "Свети Георги Победоносец" - един от символите на града. 

Пазарджик

Общината организира новогодишен концерт на Николай Учкунов и оркестър „Красен с начален час 23:00 часа пред театъра. Зарята ще бъде заменена със светлинно шоу.

Симитли

С празничен концерт, но без традиционната новогодишна заря, ще бъде посрещната 2022 година в Симитли, съобщи БТА. Общината се отказа от пиротехническото шоу за Нова година, с което се присъедини към кампанията на фондация "Четири лапи" - "Красивото за нас е ужасяващо за тях". Настъпването на 2022 година ще бъде отбелязано с празничен концерт, който започва в 23.30 часа на площад "Септември" в Симитли. В него ще участват народният певец Иван Дяков и младата изпълнителка Десита. 

София

За втора година София няма да проведе иначе традиционния си новогодишен концерт на площад "Батенберг", който организираше всеки 31 декември съвместно с БНТ. Столична община също се отказа от новогодишните фойеверки. Заря няма да има и в Стара Загора, Благоевград, Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Враца, Велинград, Чирпан и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!