Как оръжия от България и Румъния достигат до 'Ислямска държава'

OFFNews 29 декември 2017 в 12:34 5273 3

Снимка EPA, архив

Близо една четвърт от оръжията, открити в ръцете на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия са произведени в Румъния, България и Унгария, твърди нов доклад, цитиран от Euronews.

Трите държави са продали оръжия на САЩ и Саудитска Арабия, които след това са достигнали до групи, противопоставящи се на ИДИЛ, твърди докладът на Conflict Armament Research.

След това оръжията са достигали до джихадистите от ИДИЛ, твърди базираната във Великобритания организация, която е проучила какви оръжия са открити в ръцете на "Ислямска държава" през последните четири години. 

Организацията, проучваща въоръжените конфликти, твърди, че произведено в ЕС оръжие може да бъде продадено на САЩ, предадено на опозицията в Сирия и открито у джихадистите от ИДИЛ само за два месеца. 

Откъде идват оръжията на ИДИЛ?

33,18% от иззетите от "Ислямска държава" оръжия са произведени в страни от ЕС. Румъния, България и Унгария са най-честите производители, като останалите са Германия, Полша и Чехия. 

Високият процент на произведените в ЕС оръжия, попаднали в ръцете на ИДИЛ, е доста неудобен за Брюксел на фона на усилията за намаляване на капацитета за бойни действия на джихадистите, посочва в доклада си организацията. 

Над 50% от иззетите от ИДИЛ оръжия са произведени от Китай (43,5%) и Русия (9,55%), става ясно от доклада.

Как произведените в ЕС оръжия достигат до ИДИЛ?

Според доклада САЩ и Саудитска Арабия са внесли оръжия от държави в ЕС и след това са ги предали на групи, борещи се срещу ИДИЛ. 

Организацията е успяла да проследи иззети от "Ислямска държава" оръжия до такива, изнесени от България за Саудитска Арабия, като в договорите са включени клаузи, според които оръжията не трябва да се реекспортират. 

Данните показват, че САЩ също често са отклонявали произведени в ЕС оръжия към опозицията в Сирия, които по-късно са попадали в ръцете на джихадистите. 

CAR е информирала производителките на оръжията за откритието си. Страните са потвърдили, че в случаите, в които договорите са съдържали клаузи, според които оръжията не трябва да се изнасят повторно, считат, че оръжията са пренасочвани от САЩ. 

Докладът за оръжията на ИДИЛ е публикуван на фона на загубите, които джихадистите понасят в Ирак и Сирия. По-рано през декември Ирак обяви пълна победа над ИДИЛ. Миналата седмица пък Русия обяви пълна победа над ИДИЛ в Сирия, а руският президент Владимир Путин нареди изтеглянето на руските военни. 

Какво е положението с боеприпасите?

Не само произведени в ЕС оръжия достигат до ИДИЛ. Същото важи и за боеприпасите. Според CAR около 20% от иззетите от "Ислямска държава" боеприпаси в Ирак и Сирия са от страни в ЕС. 

Най-често те са произведени в Румъния (13,25%), следвани от България (4,44%). Най-често боеприпасите идват отново от Русия и Китай (по 25%).

15% от боеприпасите са произведени през последните седем години. За сравнение, едва 2% от оръжията от ЕС, открити в ръцете на ИДИЛ, са произведени през последните седем години. 

Изображения: CAR

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

29.12 2017 в 16:50

Да, и в тоя превод липсва принципиално важна информация. А тя е, че от границите на европейските държави, до попадането на това оръжие при талибаните, минават 50 дни. Което значи, че то изобщо не е трофейно. Значи единствено, че американците им го карат, с фалшиво преминаване по документи през "мирната опозиция".

23293

2

Стефан

29.12 2017 в 13:29

Продължаваш да говориш глупости, като съмишлениците ти, които твърдят, че Русия е създала, и въоръжава идил. А това освен тъпа пропаганда, е и просто лъжа.
Процентите, които сам си написал, са за боеприпасите. Видимо, не си служил и войник, камо ли да знаеш нещо повече, така че по-добре си трай.
За който се интересува наистина какво аджеба става - боеприпасите са типов трофей във всяка война. Така че с това всичко е наред. А виж работоспособното оръжие, особено в големи количества - хич не е.
 
X

Да помогнем на украинските деца!