Командир от Ислямска държава е арестуван в София (видео)

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2017 в 17:58 8815 0

В София е арестуван сириец с основно участие във въоръжените формирования на Ислямска държава, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Сириецът се е установил у нас и през 2008 г. е получил българско гражданство. През лятото на 2013 г. той се е присъединил към армията на Ислямска държава, на територията на Сирия, взел е активно участие в бойните действия, като фигура с ръководни функции.

При претърсванията е открит автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, удостоверяващ принадлежността на лицето към тази организация и даващ му право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия.

Командирът от Ислямска държава е арестуван на 29 септември заедно с още двама души - мъж и жена. Тримата са задържани под стража за участие в организирана престъпна група за производство и трафик на тютюн за наргиле. Разследването на ГДБОП и ДАНС е проведено под ръководството на Специализираната прокуратура.

Тютюнът е бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция. Практически тази дейност е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата и най-вече за основната фигура в нея - командира от Ислямска държава.

През пролетта на 2016 г. сириецът се е завърнал на територията на България. Без да прекъсва връзките си с ръководните органи и лица на Ислямска държава, е организирал престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле, без законово разрешение за това.

Събраните доказателства сочат, че суровият нарязан тютюн групата е изкупувала от производители в страната и го е доставяла в столицата.

В специално наето и подготвено за целта помещение - популярното преди години софийско заведение „Вагон - ресторант“, участник в групата обработвал тютюна в кофи с различни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания.

Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети работнички от ромски произход я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали.

Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати участници в групата - купувачи от арабски произход.

В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най-често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден.

При извършените претърсвания и изземания в складове и жилища са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства.

По искане на Специализираната прокуратура на 1 октомври Специализираният наказателен съд е взел най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, по отношение на тримата.

На 10 октомври Апелативният специализиран наказателен съд е потвърдил определението на първоинстационния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови