Как Германия планира да спаси учебната година

Въздух - повече въздух и вентилация. Така в страната гонят вируса от обществените сгради

Мая Младенова 12 ноември 2020 в 15:24 4285 0

Снимка Pixabay

Въздух. Повече въздух. Проветряване и вентилация. Тези мерки добавят в Германия към техните три "Д"-та (които в немски вариант са хигиена, дистанция и маски), за да спасят присъствената учебна година и дейностите на закрито.

Страната прибави L (Luft) за въздух при горното трибуквие и реши да инвестира 500 милиона евро в по-добро вентилационно оборудване на обществени сгради в опит да спре разпространението на коронавируса.

Парите ще бъдат отпускани чрез грантове и ще бъдат за подобряване на циркулацията на въздуха в сгради като музеи, театри, университети, училища, учреждения. На този етап частни компании не могат да се възползват, но това може да се промени в бъдеще.

Стопаните на публична сграда могат да кандидатстват за финансиране до 100 000 евро. Освен за вентилационни системи, парите могат да бъдат използвани за детектори за въглероден диоксид. Те алармират хората в помещението, ако въздухът е твърде застоял. Могат да се закупят и мобилни пречистватели за въздух за училищата, които нямат централна вентилационна система, и особено за стаи, които не могат лесно да бъдат проветрени с отваряне на прозорците.

Вирусните частици лесно се разпространяват във въздуха чрез т.нар. аерозоли (микроскопични капки), особено при кихане и кашляне. Частиците могат да останат в стаята за поне осем минути, сочат проучвания. Това е рисков фактор през студените месеци, когато прекарваме повече време на закрито.

Целта на одобрения от германското правителство финансов пакет е обновяването на климатичните инсталации, а не поставяне на нови, което би струвало по-скъпо. Грантовете вече могат да се ползват.

В Германия проветряването е редовна практика от преди пандемията, а сега отворени прозорци могат да бъдат видени навсякъде - дори във влаковете. Ресторантите все още посрещат клиенти отвън. Вече се обсъжда - къде насериозно, къде на шега - децата в зимните месеци да са с палта, шапки и ръкавици в клас, дори с одеалце, за да може да се проветрява по-продължително.

Планирането и свежият въздух са сред маниите на германците дълго преди пандемията. А сега влизат в сила с нова актуалност, припомня "Дойче веле". През октомври германската агенция по околната среда изпрати до училищата четири страници инструкции за вентилацията в сградите. Там е описано кога, защо и как да се проветрява и вентилира, за да се предпазят хората от вирусните частици.

"Ключовата препоръка е да се проветряват стаите на всеки 20 минути за около 5 минути - с широко отворени прозорци", съобщи телевизия ARD. Така три пъти в рамките на час въздухът в стаята се обновява.

Експертите в страната вярват, че правилното и често проветряване ще помогне на децата да останат в класните стаи.

Със застудяването възникна и дебат дали при това положение учениците трябва да са с връхните си дрехи, дори с шапки и шалове, в класната стая. При проветряване за 5 минути на всеки 20 температурата в стаята пада само с няколко градуса, отговарят от агенцията, издала препоръките. А след затваряне на прозорците бързо се затопля.

В препоръките пише още, че прозорците трябва да са широко отворени през междучасията, а учителите да не отварят често вратите, за да не се разпространява вирусът по коридорите.

Още в началото на учебната година бяха въведени и други хигиенни мерки: по-често миене на ръцете, препоръки да не се хващат парапетите при качване и слизане по стълбищата. Маските в клас не навсякъде са задължителни, а учителите могат да се тестват безплатно за COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews