Как да разпознаем качествените и безопасни яйца и месо: Съветите на БАБХ

OFFNews 12 април 2023 в 20:10 2006 0

яйца

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Яйца

Съвети за това как да разпознаем качествените и безопасни яйца и месо даде директорът на „Контрол на храните“ към Българската агенция за безопасност на храните Любомир Кулински в интервю за съвместната рубрика на "Сдружение за достъпна и качествена храна“ и БАБХ.

"Агнешко месо на българския пазар бива няколко вида, основното от които е охладеното месо", заяви д-р Любомир Кулински.

По думите му в по-голямата си степен месото, добито в България, е от български агнета живели, отгледани и заклани в български кланици. То винаги е със син печат, който показва буквите БГ и означава, че месото е българско. Следва номера на кланицата, в която е заклано. "Това агнешко месо е безопасно за консумация, защото е преминало през ветеринарен контрол, спазена е хладилната верига и е доставено до магазина с всички необходими документи", обясни той.

Директорът допълни, че тъй като в  Македония има четири кланици, одобрени за търговия с Европейския съюз, от БАБХ следят месото да влиза именно от тези кланици с всички необходими документи и потребителите не бива да се притесняват.

"Между България и Северна Македония няма одобрен граничен пункт за внос на охладено трупно месо, а такъв има между Северна Македония и Гърция и затова партидите, които са насочени към България, минават през Гърция и  пристигат в одобрени български складове със съответните митнически пломби и документи. Там се разпечатват и месото излиза на българския пазар", коментира още Кулински.

Директорът обясни, че от всяка пратка се взимат проби и до излизане на резултатите месото се възбранява.

Извън текущия официален контрол, за по-малко от 10 дни са извършени около 2500 извънредни проверки, които са  основно в търговската мрежа и в кланиците, които гарантират, че продуктите са преминали през допълнителен контрол.

От БАБХ са задължили всички търговци, когато продават предварително неопаковано агнешко месо на разфасовки - плешка, бутче, главички, дреболии - ясно на щанда или на етикета да бъде обозначено произходът на месото,.

"В България се колят живи агнета с произход Румъния, в което няма нищо незаконно, но са заклани в българска кланица", каза още той. Тогава от БАБХ слагат червен печат, защото те не са с български произход.

Третият вид агнешко месо, който така е доста пренебрежимо малък процент, е дълбоко замразеното агнешко месо. В България то обикновено влиза през пристанищата, най-много през Варна, защото идва с кораби и е с произход Нова Зеландия.

То е с кафяво-червеникав печат, на който с големи букви пише New Zealand и твърде лесно би могло да се разпознаe. "Това месо обикновено се продава в нашите магазини като дълбоко замразено", посочи още д-р Кулински. 

По думите му Нова Зеландия снабдява с агнешко месо цяла Европа и половината свят. Пътува се с кораби дълго време и затова охладено месо не може да се изнася, докато дълбоко замразеното месо е с доста по-дълъг срок на трайност.

Другият продукт , който задължително присъства на Великденската трапеза, са яйцата. Основно към момента те са традиционно от Полша и тази година от Украйна. Украинските яйца влизат през Румъния -  първият митнически контрол е там и едва след излизането на негативен резултат, пратките се освобождават и пристигат на щанда на българските магазини.

Цветът на черупката на яйцето зависи от два фактора - порода и хранене. Водеща е породата. В България повечето кокошки носачки, от които ядем пресни кокоши яйца за консумация, са червени на цвят и затова общо взето кафеникав цвят има черупката на яйцето, сравнително малък процент в България са белите кокошки носачки, които дават бели яйца, отчита той.

"Наблюденията тази година са, че почти всички яйца внос от Украйна и Полша са с бял цвят и може би именно затова много от домакините ги предпочитат, защото според тях се боядисват по-лесно и цветът им е по-хубав, но като вкусови качества и като безопасност не бих казал, че има някаква разлика", заяви д-р Кулински.

Той призова българите да се ориентират към купуване на български продукти, защото така подпомагаме българските производители, а и са с гарантирана степен на безопасност.

"Консумирайте спокойно български продукти, ако имате някакви оплаквания, обръщайте се към агенцията по храните, ние ще реагираме незабавно", заключи д-р Кулински.

Освен към БАБХ потребителите могат да подават сигнали и през платформата www.zdkh.bg при съмнения и нередности при хранителни продукти, напомня Сдружението „За достъпна и качествена храна“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика