Как COVID-19 ме превърна в престъпник

Александра Маркарян, Янка Петкова 04 юни 2020 в 15:17 12791 1

Чиновническа грешка бе на път да преобърне живота на българин, осмелил се да се върне в родината за погребението на близък. Момчил Събев е поставен погрешка под карантина. Заради тази грешка е обвинен в попълване на документ с невярно съдържание и е образувано досъдебно производство. За него България се превръща почти в затвор, след като без да е нарушил каквато и да било разпоредба, гранични полицаи отнемат паспорта му и отказват да го пуснат в самолета обратно за Лондон. Стотиците изгубени левове за билета са по-малката беда пред угрозата да загуби работата си във Великобритания, където трябва да се яви ден по-късно и да издаде обект. Над него надвисва и опасността да бъде задържан в границите на България повече от 7 дни и вече съвсем законно да бъде поставен под 14-дневна карантина, в съответствие със заповед на здравния министър.

Историята

Екшънът започва на 29 май. Късно същата вечер Момчил излита от Лондон и каца на летище Варна към 3:55 ч. след полунощ. Преди полета леля му Нина Георгиева се обажда в РЗИ-Силистра с молба да потвърдят разписаното в заповед РД 01-274/21.05.2020 на здравния министър Кирил Ананиев, че Момчил попада сред изключенията, при които у нас не се налага 14-дневна карантина за влизащи от Великобритания. От РЗИ потвърждават: като член на семейство в България с престой под 7 дена у нас Момчил не подлежи на карантина в страната, както пише в чл. 5, подточка ав:

От РЗИ разясняват също как той трябва да попълни декларацията-образец на летището. Във Варна той чинно декларира, че няма симптоми на COVID-19, не е поставен под карантина, запознат е с епидемиологичната обстановка в България и рисковете от болестта, ще спазва противоепидемичните мерки, въведени от здравния министър, и пътува на свой собствен риск. Срещу "цел на пътуването" вписва: "петдневен престой в семейството ми поради смъртен случай в рода ми". Ръкописно допълва и че има билет за връщане за 3 юни 2020 г. Дава адреса на баща си в Дулово, телефон и имейл за връзка.

Дотук всичко подсказва, че престоят би трябвало да мине без административни спънки. Уви, реалността е друга. На 31 май телефонът на баща му звъни. Служител на Районното управление на полицията твърди, че "издирва" Момчил Събев на някакъв адрес в Балчик, където не го открил и заплашва със санкции за попълване на декларация с невярно съдържание.

В семейството на Момчил недоумяват какъв е този адрес в Балчик, защо го издирват и защо там. Нина Георгиева звъни в полицейското управление за разговор със служителя, който я насочва към жена, вероятно негова колежка. "Беше ми заявено, че лицето Момчил Събев е вписано в списък за поставяне на задължителна карантина с адрес в Балчик и този списък е предоставен от РЗИ-Варна - преразказва Нина разговора. - Разясних им, че явно е допусната грешка и поисках да информират предоставилите списъка, че Момчил Събев не подлежи на карантина съгласно заповедта и декларацията, както и че не е посочвал адрес в Балчик. Въпреки че в декларацията е посочил телефон за контакт, никой не го е търсил по време на пребиваването в България."

Това не помага. Изглежда никой не проверява дали това, което тя твърди, е вярно, или не. Варненската полиция енергично проверява карантинирани и всекидневно съобщава на медиите колко са наказани за неспазване на ограничението. Вероятно и Момчил е в статистиката ѝ.

Момчил и близките му разбират какво е развитието на случая на 3 юни, на летище Варна, откъдето в 19:25 ч. той трябва да излети обратно за Лондон. Чекира се и при преминаване на паспортния контрол граничните полицаи вземат паспорта му и го задържат. Не го пускат да се качи в самолета, защото бил в списък на лица под карантина.

Георгиева звъни веднага в РЗИ-Варна с надеждата лично да изясни недоразумението. Уви, по това време на работа е само портиерът. След това се обръща към "Гранична полиция". Оттам са непреклонни: щом е в списъка, не може да пътува. Не само това - вече му били издали разпореждане и протокол за предупреждение. Накарали Момчил до 3 часа да бъде обратно на посочения адрес в Дулово и го заплашили, че ако не изпълни заповедта, ще бъде образувано досъдебно производство и наложени санкции.

"Така се провали пътуването му, утре трябва да е на работа, билетът му изгоря (цената му е около 600 лв)" - пише Нина Георгиева в сигнал до главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, до когото сигнализира на 4 юни за случилото се.

Днес тя пътува до Варна, за да разбере най-накрая лично - след като не може по друг начин - какво се е случило и защо, въпреки ясно написаното изключение в заповедта на здравния министър, Момчил е поставен под карантина, пътуването му е осуетено, а срещу него - по думите ѝ - е образувано досъдебно производство. След прехвърляне от кабинет в кабинет и обяснения кой чиновник колко е зает най-накрая успява да разговаря с главния секретар Цеца Янкова.

"Да, правилно е попълнил декларацията си. Станала е грешка - имената му са сходни с тези на човек от Балчик" - казала жената на Нина Георгиева. Уверила, че допусналият грешката трябва да даде писмено обяснени и че ще бъде наказан, но Георгиева настояла, че това не решава проблема с пътуването. Ще бъде ли разрешено на Момчил да излети, или не? Ще бъде ли изчистено името му от системата? Да, уверява жената. Но на какво основание граничните власти ще го пуснат? - недоверчива е Георгиева към устното обещание и иска писмен документ. Нямаме такава практика, но добре, елате в 14 ч. и ще ви дадем такъв - склонява Янкова. 

В 14 ч. документът действително е в ръцете на Нина и Момчил:

Дотук добре. Но ще може ли Момчил все пак да излети? За деня има един полет от Варна за Лондон, а системата не позволява да купят билет. Хукват към летището, за да опитат на място. Не успяват за същия ден, но вече имат билет за утре, 5 юни.

За Нина случилото се е "административен произвол", но пред OFFNews служители от здравната администрация не го наричат така. Обърнахме се към РЗИ-Варна и към здравното министерство с молба за разяснение и отговор на въпросите ни.

"Предприети са необходимите мерки, изясняват се причините за това недоразумение, което се е получило", каза Янкова пред медията ни и уверява, че до 14 ч. ще бъде издадена заповед, с която се прекратява предписанието за задължителна домашна карантина - което и се случва. С оглед изтичането на 7-те дни, след които според заповедта на здравния министър Момчил го грози 14-дневна карантина, тя уверява, че "в случай, че днес не може да излети, няма да има проблем да отпътува през някой от следващите дни".

Попитахме я също как мъжът ще бъде компенсиран за претърпяната финансова загуба - все пак той не е излетял на 3 юни не по негова вина.

"Вероятно ще бъдат предприети административни мерки спрямо служителя, който е допуснал грешка, но все още не може да каже какви ще са, тъй като случаят още се изяснява" - отвърна Янкова. За момента тя няма отговор на въпроса как ще бъде компенсиран Момчил Събев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5610

1

БХМ

04.06 2020 в 21:40

На мен се случи нещо подобно. Няма и на кого да се оплачеш. Абсолютно безнаказан административен произвол.
Сигурен съм, че и сега няма да има наказани.
Преди си мислех - скапаната държава България. Но не е само там, на много места е вече така, че и по-зле.