Къде в София можете да видите гипсова пустинна роза и метеорит от Нигер (галерия)

Мая Младенова 19 юни 2020 в 16:36 4965 0

Снимка Музей Земята и хората

Гипсова пустинна роза от Сирия. Ясписи с монография от Родопите. Метеорит от Мароко и Нигер.

Това са част от новите експонати в сбирката на софийския музей "Земята и хората". По традиция в своя Ден на дарителя - 19 юни, музеят представи новите минерали в колекцията си.

Едно от любопитните нови попълнения е пустинна гипсова роза от Сирия с тегло 60 килограма. Тя е дарена от Александър Амзин - един от редовните дарители на музея. Г-н Амзин вижда "розата" в склад за облицовъчни материали. Откупува я и да носи лично в музея. Научава, че минералът е внесен от Гърция, а произхожда от далечна Сирия.

В естествения си вид гипсът е мек и прозрачен минерал. Представлява калциев сулфат с две молекули вода. По-мек е от човешките нокти, затова върху него например може да се пише, обяснява главният уредник на музея Живка Янакиева - геолог по професия и призвания и един от създателите на "Земята и хората". Дори в момента гипсови минерали се образуват у нас - срещат се във въглищните мини "Марица Изток", където растат гипсови кристалчета. Полепвайки едно до друго, те образуват истинско природно изкуство. Именно пример за такова е гипсовата роза от Сирия. Характерното за идващите от пустинята гипсови образувания е, че кристалчетата са споени със зрънца пясък и затова са по-твърди.

Подземни находища на гипс у нас има в Кошава, Видинско, където минералът се среща в големи красиви образувания, добавя Живка Янакиева.

Холандски гражданин пък изпраща метеорит от Нигер, който също може да се види в една от шестте витрини с нови експонати. Дарителят не е посещавал музея, но е научил за богатия му каменен архив - с 1662 вида минерали от 110 страни.

В тазгодишната сбирка са и метеорит от Мароко (на първата снимка) и живописен коралит от Кърджалийско (на втората снимка):

Музеят "Земята и хората" е създаден през 1986 година и отваря врати за своите посетители на 19 юни 1987 година. С тази дата е свързан и Денят на дарителя, защото музеят е храм на дарителството. Възниква като място, в което да бъдат изложени колекциите на единствения тогава български колекционер на гигантски кристали Илия Делев. Той дарява за сбирката 53 гигантски кристала, а по-късно откритите и дарени от него кварцови кристали нарастват до 120.

През годините много геолози, учени, миньори, колекционери и любители попълват сбирката. Екипът на музея също прави редовни експедиции за набавяне на експонати. В последните години много фенове "Земята и хората" набира онлайн и започват да пристигат дарения дори от хора, които никога не са посещавали музея.

Тази вечер в 19 ч традиционният Ден на дарителя на музея ще бъде отбелязан с онлайн концерт на проф. Жени Захариева с произведения от Бетовен и Дебюси. 

Снимки: Музей "Земята и хората"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови