Кабинетът одобри 17 нови защитени специалности, за които ще има недостиг на пазара на труда

Пет специалности отпадат от списъка

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2021 в 14:39 665 0

Снимка Архив

Правителството одобри 17 нови защитени специалности, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда за учебната 2021/2022 година, съобщиха от "Дондуков" 2.

Пет специалности отпадат от списъка, защото вече не отговарят на критерия "Уникалност по териториален признак" и се изучават в повече от четири училища в страната. Това са "Полиграфия", "Металообработващи машини", "Производство на месо, месни продукти и риба", "Производство и преработка на мляко и млечни продукти" и "Трайни насаждения".

Новите защитени специалности са: "Социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични заболявания", "Подпомагане на деца", "Подпомагане на възрастни", "Български жестов език", "Стругарство", "Художествена тъкан", "Плетачно производство", "Минна електромеханика", "Локомотиви и вагони", "Конструктивна реставрация", "Декоративна реставрация" и др. Те отговарят и на двата необходими критерия - "Уникалност по териториален признак" и "Уникалност по съдържателен признак".

Актуализира се и Списъкът със специалности от професии с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда. Към него се добавят девет нови специалности - "Металообработващи машини", "Осигуряване на продуктова информация", "Социална работа с деца в семейства с риск", "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения", "Производство на кулинарни изделия и напитки", "Спедиция, транспортна и складова логистика", "Трайни насаждения", "Производство на месо, месни продукти и риба" (професия "Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост") и "Полиграфия".

На учениците, които се обучават в тези специалности, ще бъдат осигурявани стипендии за целия срок на обучението им.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !