Извънредно положение в Кубрат и Трявна: Бедстващи без вода и храна, включително бременни жени

Заради заварен договор от предходното управление почистващите фирми започват да работят до 24 часа след започването на снеговалежа, заяви кметът на Трявна

OFFNews 26 ноември 2023 в 15:45 3006 0

Снимка БГНЕС/Архив

Общините Трявна и Кубрат обявиха извънредно положение заради тежката метеорологична обстановка.

В Трявна бедственото положение е обявено след извънредно заседание на общинския оперативен щаб по-рано днес с всички ангажирани звена относно зимното поддържане, написаха от общинската администрация в социалните мрежи. 

Те съобщават за бедстващи хора без вода, без храна, бременни жени, неразринати пътни участъци с нападали клони и дървета, липса на ток в доста населени места, прекъсване на захранването в Трявна и Плачковци.

"Искам да стане ясно на всички граждани, че ние не може да достигнем своевременно до селата и да разчистим пътищата, поради заварен договор от предходното управление, съгласно който снегопочистващите фирми започват да обслужват тези населени места до 24 часа след започване на снеговалеж", заяви на заседанието на кризисния щаб кметът на община Трявна, предаде БТА. 

Днес има обявен жълт код за снеговалеж и вятър в област Габрово. Обилен сняг вали от вчера. Проходът "Шипка" е затворен за движение и в двете посоки. Пътят към местността Узана също е затворен.

Община Кубрат обяви бедствено положение след заседание на кризисния щаб. Заповедта е подписана от кмета Алкин Неби и е в сила от 11 часа днес за 24 часа възможност за удължаване на извънредната ситуация.

С влизането на заповедта бе въведен и Общинския план за действие при бедствия и аварии в частта за снегонавяване и обледяване. Щабът за изпълнение на плана вече премина в непрекъснат извънреден режим на работа, с който ще се заемат отговорните лица и служби. При необходимост на бедстващи и пострадали хора ще бъдат осигурени завивки, дрехи, топла храна и напитки.

Без ток и вода остават почти всички населени места в общината. Въпреки, че снеговалежът на места е спрял, ситуацията в общината остава тежка поради бурния вятър и падналите дървета и прави разчистването на снега много трудно. Всички машини са на терен и разчистват улици и пътища от общинската пътна мрежа, като от общинската администрация призовават за повече търпение и разбиране. 

Поради тежката ситуация е взето решение занятията в учебните заведения на територията на общината да бъдат преустановени, включително в детските градини и ясли. Занятията ще бъдат възобновени във вторник - 28 ноември.

От общината призовават хората да не предприемат рискови пътувания и да спазват точно указанията на органите на реда.

Утре е обявен за неучебен ден и за децата от община Севлиево, съобщи на страницата си във Фейсбук кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

"Поради усложнената метеорологична обстановка на територията на Община Севлиево, понеделник, 27 ноември ще бъде неучебен ден. Ще работят единствено детските градини в град Севлиево. Община Севлиево се обръща към родителите на всички пътуващи деца да ги оставят у дома до пълно справяне с последствията от обилните снеговалежи", пише д-р Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика