Изпитват с иновативен софтуер ученици от 4 училища в София и Пловдив

OFFNews 30 декември 2020 в 08:34 1993 0

Иновативен софтуер за изпитване, разработен от шведска компания, влиза в българското образование. Приложението ще работи първоначално в 4 училища, три в София и едно в Пловдив, и се настройва през облака на Google за образованието. Софтуерът се използва за провеждане на изпити и национални външни оценявания в Швеция, Норвегия, Испания, Великобритания, Мексико, Чили и други държави.

Проектът е подкрепен от Министерство на образованието и науката, а в пилотната му фаза ще се реализира от Центъра за творческо обучение, единствен партньор на Google Cloud със специализация “Образование” в България и региона.

В експерименталната група ще се включат екипи на единствените две Google референтни училища в Централна и Източна Европа - II английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” в София и Езикова гимназия “Иван Вазов” в Пловдив, както и столичните 119. СУ “Акад. Михаил Арнаудов” и 51. СУ “Елисавета Багряна”. Те ще тестват шведския софтуер за провеждане на изпитване, оценяване, събиране на обратна връзка от ученици и учители, провеждане на олимпиади и други дейности свързани с проследяване на напредъка на ученици и учители в електронна среда с устройства Chromebook.

МОН вече финансира закупуването на голям брой персонални Chromebook устройства за учители и ученици, като предстои още една вълна от осигуряване на устройства за образованието. Изпитването в сигурна електронна среда със специализирания софтуер ще бъде достъпно навсякъде и по всяко време.

Тази технология би могла да спести много рискове и разходи за провеждане на национални оценявания, матури и други важни изпити в българските училища и университети не само в условията на дистанционно обучение, вследствие от COVID-19, а изобщо. Реалистично е до една година част от изпитите да се провеждат именно по този начин.

Изпитите не се променят по същество, съдържанието остава, а специализираният софтуер заключва всички опции на компютъра и автоматично засича параметри, като време, използвани ресурси, натискания на клавиши и други. От единен контролен панел в облака се вижда напредъка на всички ученици и техните резултати. Оценителите вече няма да има нужда да преглеждат хартиени или сканирани писмени работи и да боравят с ключ за отговорите.

Приложението Google Classroom е интегрирано със специализирания софтуер за изпитване. Технологията е достъпна за всички български ученици и учители чрез централизираните профили на МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови