Изписването на хранителните стойности на етикетите на храните става задължително

OFFNews 14 декември 2016 в 17:45 3906 0

Снимка sxc.hu

От днес влиза в сила последната част от Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите, касаеща задължителното обявяване на хранителните стойности върху етикетите на предварително опакованите храни.

Тя трябва да бъде изразена в килоджаули и килокалории (kJ/kcal), съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Задължително на етикета се обявяват и количеството на мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол.

Допълнително може да се посочва количеството на едно или повече от веществата мононенаситени или полиненаситени мастни киселини, полиоли, скорбяла, влакнини, витамини или минерали. Данните за хранителната стойност трябва да се включват в основното зрително поле на опаковката, със съответния шрифт. Те се представят заедно в ясен формат, в таблична форма, с подравнени номера, ако пространството го позволява. Когато такова подравняване е невъзможно, обявяването се представя в линейна форма.

Хранителната стойност се декларира в g за 100 g или в 100 ml храна. Може да бъде посочена и като процент от референтните количества за прием в 100 g или 100 ml. Тогава текстът „Референтно количество за средностатистически възрастен (8400 kJ/ 2000kcal)” е задължителен и се поставя в близост до таблицата.

Храните, които са произведени преди 14 декември 2016 година, могат да бъдат реализирани, ако са в срок на годност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови