От днес влиза в сила последната част от Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите, касаеща задължителното обявяване на хранителните стойности върху етикетите на предварително опакованите храни.
Тя трябва да бъде изразена в килоджаули и килокалории (kJ/kcal), съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.
Задължително на етикета се обявяват и количеството на мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол.
Допълнително може да се посочва количеството на едно или повече от веществата мононенаситени или полиненаситени мастни киселини, полиоли, скорбяла, влакнини, витамини или минерали. Данните за хранителната стойност трябва да се включват в основното зрително поле на опаковката, със съответния шрифт. Те се представят заедно в ясен формат, в таблична форма, с подравнени номера, ако пространството го позволява. Когато такова подравняване е невъзможно, обявяването се представя в линейна форма.
Хранителната стойност се декларира в g за 100 g или в 100 ml храна. Може да бъде посочена и като процент от референтните количества за прием в 100 g или 100 ml. Тогава текстът „Референтно количество за средностатистически възрастен (8400 kJ/ 2000kcal)” е задължителен и се поставя в близост до таблицата.
Храните, които са произведени преди 14 декември 2016 година, могат да бъдат реализирани, ако са в срок на годност.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
dolivo
Кремъл предупреди собственика на Телеграм да внимава
dolivo
Защо по време на нападението срещу 'Крокус' не е имало служители на реда?
dolivo
Столична община ще плати над 30 000 лева на адвокатка, счупила крака си до Съдебната палата
Ендевър
Депутатите решиха: До 10 години затвор за блудство с малолетно дете