Нови етикети на храните от 13 декември

ОFFNews Последна промяна на 03 ноември 2014 в 09:36 11655 4

Нови етикети на храните с единни изисквания за целия Европейски съюз трябва да бъдат въведени от 13 декември.

Те трябва да съдържат в едно зрително поле и с достатъчно едър шрифт цялата информация за продукта (виж най-долу), неговите съставки  и срока на годност. Шрифтът трябва да е с големина поне 1,2 мм, като изключение се прави само за малките опаковки, а надписите да са на съответния език.

На бутилираните продукти информацията ще бъде изписана на капачката, а на пакетираните - на клипса. При предварително опакованите храни задължителната информация за храните се поставя на опаковката или на етикет, прикачен към нея. Ако храните не са опаковани, информацията се предоставя на търговеца, а той при необходимост я споделя с купувача.

Изрично ще бъдат изброени алергените, чийто списък ще бъде в специално приложение. Месото ще съдържа указание къде е произведено. Информацията трябва да е коректна и точна.

Изискването е по Регламент 1169 на ЕС от 2011 г., който влиза в сила от края на 2014-а. Изключение прави изискването за обявяването на хранителната стойност, което се прилага от 13 декември 2016 г.

Новият регламент засяга не само храните с магазините, а и доставките по домовете - например поръчките за пица, както и храните, предназначени за снабдяване на заведенията.

Върху етикета не може да има заблуждаваща реклама, която например приписва на продукта лечебни свойства (с изключение на натуралните минерални води и храните за специална хранителна употреба).

За информацията върху етикета отговорност ще носи производителят, а в случаите, когато той е извън ЕС - вносителят.

Задължителните данни включват:

- наименование;
- списък на съставките;
- алергени (фъстъци, мляко, синап, риба, зърнени култури, съдържащи глутен и др.);
- количество на определени съставки или категории съставки;
- нетно количество на храната;
- срок на минимална трайност или срок на годност;
- специални условия за съхранение и/или условия за употреба;
- името или търговско наименование и адрес на стопанския субект или вносителя;
- страна на произход или място на произход за някои видове месо, мляко;
- указания за употреба, когато при липсата на такива указания би било трудно храната да се използва по подходящ начин;
- по отношение на напитки, съдържащи повече от 1,2% алкохол, действителното обемно съдържание на алкохол;
- обявяване на хранителната стойност.

От българската Агенция по храните, която отговаря за контрола по новите етикети, не можаха да отговорят дали потребителите у нас могат да очакват новия изглед на опаковките от 13 декември и дали българските производители имат готовност за промяната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2014 в 16:44

Кога ще бъде разгонена тая вредна за държавата и българското население пасмина от резаци в Българската агенция по безопасност на храните - Моллов, Карабаджаков, Чакъров, Лилов-Чепелова и подобните им пияници и курви по Областните дирекции? М?

03.11 2014 в 12:02

А ще спрат ли производителите да заблуждават потребителите за наличието на хидрогенерирани масла, като ги изписват: втвърдени растителни масла, маргарин, палмово масло и т.н.?

03.11 2014 в 10:40

Имайки предвид, че е ставаме дори за квартал, а да не говорим за държава, става ясно, че от тази добра норматива ние няма да получим нищо. Свикнали сме си на свинщина. Прочетете последния абзац и ще ви стане ясно къде и как живеем!Ето го: "От българската Агенция по храните, която отговаря за контрола по новите етикети, не можаха да отговорят дали потребителите у нас могат да очакват новия изглед на опаковките от 13 декември и дали българските производители имат готовност за промяната." За какво ни е Агенция по храните щом не може да се справи с работата си?

03.11 2014 в 10:25

Това е чудесно. Само дето някой сериозно трябва да следи дали това, което пише е факт и дали не се крият някои съставки. Щото да напишеш едно джиджано етикетче не е дори половината от работата.