Изграждат нова система против градушки за 17 млн. лева

OFFNews 30 май 2016 в 17:07 3828 1

Със 17 милиона лева ще бъде изградена нова система за противоградова защита на земеделските площи.

Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева във Велико Търново.

Танева обясни, че с тези средства е предвидено да бъдат доизградени нови 32 площадки за противоградова защита, да бъдат въведени системи и радари, както и да бъдат закупени два самолета.

По думите й още 10 самолета ще бъдат наемани по съответната процедура, когато системата започне да функционира. Тя каза още, че внедряването на самолети в противоградовата защита е нов способ за страната ни.

"Със сегашната система се покриват малко над 10 млн. дка земеделски площи, а с новата система за противоградова защита ще се покриват всички земеделски площи в България - над 33 млн. дка", обясни Танева, цитирана от "Фокус".

Тя обясни, че при новия модел фермерите ще трябва да заплащат такса за противоградова защита - от 0,68 лева до 0,90 лева за дка, в зависимост от степента и условията на обезщетение. "Тази такса ще покрива оперативните годишни разходи за противоградова защита. В тези разходи влизат и застраховките на земеделските площи, които се защитават", коментира министърът.

Събраните средства от такси ще бъдат част от бюджета на държавното предприятие, което осъществява противоградовата защита.

Системата да бъде въведена през следващата пролет, а през по-следващата година фермерите ще плащат годишни такси за противоградова защита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

30.05 2016 в 17:33

Старата работеща , за скрап , понеже е комунистическа , а сега ще усвояваме едни пари . Както и с оградата . Това сме ние , вместо да надграждаме , ние заклеймяваме , рушим всичко и се мъчим на ново ......
 
X

Подкастът на OFFNews