Гражданско неподчинение в Агенцията за борба с градушките

Александра Маркарян 18 април 2016 в 10:45 3909 6

Снимка Нова телевизия

Служителите на агенцията твърдят, че дават 34-часови дежурства

Гражданско неподчинение обявиха тази сутрин служителите на Агенцията за борба с градушките.

Над 120 работници от полигона в Голям Чардак и Поповица излязоха на протест, за да покажат, че не са съгласни с условията на труд и с предстоящите съкращения, съобщи Нова телевизия.

Работниците настояват за адекватно решение на проблема с числеността на персонала. Те искат и справедливи възнаграждения, защото заплатите в системата са малко над 300 лева.

Работниците в агенцията са недоволни и от лошите условия на труд, в които са принудени да работят – във фургони на 40 години, без вода и електричество. Дежурствата им са по 34 часа.

Началото на сезона на градушките в момента започва. Директорът на Агенцията Ваньо Славеев заяви в ефира на Нова телевизия, че откакто е поел поста са замразени всички съкращения. Предстои и увеличение на заплащането на служителите.

Преди около месец ръководството на агенцията бе сменено. Инж. Николай Николов бе уволнен с мотив неизпълнение на служебните задължения. Николов алармираше за лошото финансиране на агенцията, което й пречи да върши адекватно работата си.

Служителите на агенцията от няколко месеца предупреждават за намерението си да протестират.

Сега с наличните си структури Агенцията за борба с градушките покрива почит 13 милиона дка обработваема земя. Това е една трета от цялата обработваема земя в страната. Само преди година и половина е имало проект, според който с 11 милиона лева вложение е можело да се увеличи защитената площ с още 6 мил. дка и да се създадат за района между Харманли Ямбол и Любимец нови 3 командни пункта и 69 площадки. Идеята е отпадала поради липса на средства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови