Изчисляват болничните и майчинството в часове вместо в дни

OFFNews 02 юли 2018 в 15:25 5216 0

Отсъствието по болест или за отглеждане на дете да се изчислява в работни часове, а не в дни, предвижда наредба на Министерството на труда и социалната политика, която ще бъде обсъдена на следващото заседание на кабинета.

Темата бе дискутирана на днешното заседание на Тристранния съвет за национално сътрудничество. 

Наредбата трябваше вече да е влязла в сила, но още не е разгледана от Министерския съвет.

На днешния съвет синдикатите изказаха опасения, че изчисляването на болничните в часове, а не както е досега - в дни, може да ощети работещите.

Синдикатите са убедени, че по този начин ще бъдат ощетени работниците, категоричен е Иван Кокалов от КНСБ:

"В сумарното изчисление на работния ден се пада, че в петък съм 12 часа на работа, само че аз съм болен и по новото изменение би трябвало да ми се платят 12 часа. Само че работодателят ще каже: "Аз съм те наел на 8 часа работен ден и ще ми плати 8", заяви Иван Коларов от КНСБ, цитиран от БНР.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изчисляването на всяко отсъствие от работа в часове е по-справедливо.

"Тези, които работят на сумирано изчисляване на работното време, работят по свой график. При тях съботата и неделята може да е работен ден, а понеделникът и вторникът да е почивен. Ако на тях им се падне болничният в дните, когато са почивни, се оказва, че трябва да се плати нещо, което всъщност не се полага, не се дължи. Това създава възможности за не добри практики“, посочи Велев.

Обсъдена бе и темата дали учениците, които работят, трябва да имат право на трудови договори. МОН предлага учениците от 11 и 12 клас да могат да сключват такива, 8-те процента за здравна осигуровка да остават за сметка на училището.

"Това не облекчава особено разходите на работодателите. (...) "Губят материали, инструменти, работно време на майстора… И ако трябва допълнително, не е ясно защо, да плащат 33% осигуровка върху възнаграждението на този обучаем, това ще намали желанието да се сключват такива договори", опонира Васил Велев.

Синдикатите обаче настояха правата на учениците, които работят, да бъдат гарантирани чрез договори. Според тях така ще се реши част от проблема с липсата на квалифицирана работна ръка. Те са готови да обсъдят предложението договорите да не са трудови в пълния смисъл на Кодекса на труда, а да се обособят специални договори за учениците, полагащи труд в рамките на професионалното си образование.

.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови