Избор на машина за пречистване на въздух. 3 грешки, които да не правим

OFFNews 22 май 2023 в 10:09 367 0

Снимка pexels

На всеки е известно колко е важен достъпът до чист въздух и колко благотворно влияе върху здравето и функциите на системите в организма - особено на дихателната и кръвоносната.

Много проучвания доказват, че въздухът в затворени помещения е от 2 до 5 пъти по-замърсен от този навън. Когато научим тези тревожни данни, трябва да помислим какъв пречиствател за въздух да изберем за дома или офиса.

Един добър пречиствател следва да филтрира всички замърсители. Но тъй като в търговската мрежа могат да се открият уреди с различни опции и функции, понякога е трудно да се ориентираме към най-подходящия вариант.

За да сте убедени, че сте попаднали на възможно най-добрия пречиствател за дома, отделете известно време да проучите основните характеристики на различните модели. Помислете дали отговарят на вашите условия, проверете и отзивите на потребители за марката и конкретния продукт.

Ако се нуждаете от пречиствател за офиса, също се налага внимателно да съобразите редица фактори като големина на помещението, начин на монтаж, функции и др.

Преди окончателно да се спрете на даден модел, вижте какви могат да бъдат основните грешки, които често се допускат.

Неправилно избран размер

Докато се запознавате с различните предложения за пречиствател, обърнете внимание какво е записано срещу съкращението CADR (от clean air delivery rate). То показва каква е честотата на подавания въздух, от която зависи ефективната работа на уреда. Стойността на CADR всъщност е оптималното количество въздух, обработвано от пречиствателя за единица време, умножено по възможната ефикасност, т.е. колко въздух може да улавя.

Ако стойността на CADR е по-висока, пречиствателят ще работи по-добре, но това съвсем не означава, че може да се справи с въздуха във всяко едно помещение. По тази причина производителите посочват за всеки от своите продукти препоръчителните размери на пространство. В спецификациите може да видите, че пречиствателят е в състояние да обработи въздуха в определени помещения - например под 15 кв.м, до 34 кв.м и т.н.

Изберете пречиствател с правилния размер, като отчетете колко е голямо пространството, в което смятате да го поставите. Например пречиствател за спалня няма да бъде подходящ за вашия офис поради различния капацитет.

Пренебрегване на личните ви здравни нужди

Търсейки пречиствател, не се спирайте на евтин модел, който няма да ви осигури наистина здравословен въздух.

Според множеството проведени тестове има специфични модели пречистватели, които помагат да се облекчат симптомите на хората с алергии и астма. При условие, че вие или член от семейството ви страда от такъв проблем, изберете модел със способността да премахва алергени. Някои пречистватели разполагат с филтри за елиминиране от въздуха на пърхот от домашни любимци, различни миризми от препарати, дим и др.

Не допускайте и грешката да инвестирате в пречиствател, който не може да унищожава вируси и бактерии. Те се намират във въздуха и у дома, и в офиса. За гарантирано безопасен въздух - без вируси и бактерии, следва да заложите на пречиствател, който ги убива с помощта на UV лъчи.

За да осъществявате мониторинг върху качеството на въздуха, е добре пречиствателят ви да е снабден с индикатор за улеснено наблюдение на работата му. На дисплея ще можете да проследявате в реално време какво е състоянието на въздуха, а данните - да използвате за по-прецизно настройване на уреда.

Не се предвиждат разходи за поддръжка

За да бъде работата им оптимална години наред, пречиствателите се нуждаят от поддръжка. Това означава навременна смяна на филтри. Ако пречиствателят ви е постоянно включен на максимална скорост и при замърсена среда, филтрите трябва да се сменят по-често.

Някои модели разполагат с функция, която напомня за тази необходимост, а в указанията си към уреда производителят посочва как да става подмяната.

И не на последно място, изберете внимателно своята машина за идеално чист въздух, ръководейки се от реномето на марката и доверявайки се на надежден търговец.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16