Избират Сливенски митрополит на 19 и 26 май

OFFNews 19 март 2024 в 15:45 712 0

Сливенска митрополия

Снимка Сливенска митрополия

Епархийският избор за нов Сливенски митрополит ще е на 19 май, реши Светият синод на заседанието си днес. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, ще организира епархийския избор. 

Седмица по-късно - на 26 май, владиците ще направят каноничния избор за Сливенски митрополит, съобщиха от Синода. 

Епархийските избиратели от седемте духовни околии в Сливенската митрополия ще изберат двама епископи, които са събрали повече от половината от гласовете им. Сред тях ще избира Св. синод. 

Сливенският митрополит Йоаникий почина на 9 януари тази година. На заседание на Светия синод, състояло се на 10 януари, беше определен за наместник на овдовелия Сливенски митрополитски престол - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. 

10 епископи бяха кандидатите за сливенския митрополитски престол, след гласуване в два тура избирателите определиха Агатополски Йеротей и Константийски Михаил да достигнат до каноничен избор. Светият синод обаче отмени избора и промени наредбата за избор, като постанови владиците сами да избират своите събратя.

Новата наредба предизвика недоволство и напрежение сред миряни, свещеници и членове на Светия синод. На 12 март Светият синод обяви, че наредбата,която отне правото на миряните да участват в избора на митрополите, е неприложима в момента и ще бъде препратена за разглеждане на следващия църковен събор. 

Днес отец Иван от Сливен започна гладна стачка заради решението на Светия синод да касира избора на нов Сливенски митрополит. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!