Отец Иван от Сливен започва гладна стачка заради касирания избор на митрополит

OFFNews 19 март 2024 в 09:31 1824 1

Отец Иван

Снимка Кадър бТВ

Отец Иван от Сливен започва гладна стачка заради решението на Светия синод да касира избора на нов Сливенски митрополит. 

Той отказва да приема храна и вода, протестът му е безсрочен, съобщи бТВ. Отец Иван е пред Сливенската митрополия. Говори седнал заради липсата на сили.

И обяснява, че не е съгласен с отношението на митрополитите към свещениците и редовите християни. 

Аз съм от 30 години свещеник. Дълго са трупани несъответствия с това какво трябва да бъде християнинът и как да изглежда, допълва той. 

Мисля, че дядо Йоан ще бъде новият патриарх. Дядо Николай даде назад и ще остане „сив кардинал“. В Светия синод са се обединили за това решение. Днес ще има решение и мен какво да ме правят. Аз съм им трън в петата. Трябва да го изкарат. Ясно им е, че аз няма да отстъпя. На мен пък ми е ясно, че те не могат и няма да направят заден ход“, обясни още свещеникът. 

На 12 март Светия синод реши, че ще има нов избор на сливенски митрополит. 

Касирането на проведения на 18 февруари епархийски избор за сливенски митрополит е окончателно. Варненският митрополит Йоан ще продължи да управлява сливенска епархия в качеството си на намесник на овдовелия сливенски епархийски престол и ще проведе нов епархийски избор за сливенски митрополит. Наредбата, която отне правото на миряните да участват в избора на митрополите, е неприложима в момента и ще бъде препратена за разглеждане на следващия църковен събор, съобщиха тогва от Синода. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!