Иван Таков към колегите си в СОС: С хулиганство и омраза няма да решим проблемите в София

OFFNews 17 октомври 2022 в 12:14 888 0

Иван Таков

Снимка БСП-София

Хулиганството и омразата ще доведат до нови проблеми, заяви Иван Таков

С хулиганство и омраза няма да решим проблемите в София.

Това коментира председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. 

"За по-малко от седмица станахме свидетели на протест с искане на оставката на кмета Фандъкова, предизвикан от поредното ремонтно неблагополучие на управляващите от ГЕРБ, опит за сваляне на украинското знаме от фасадата й и накрая - пореден напън от страна на Демократична България за демонтиране на паметника на Съветската армия, припомни Иван Таков. - Имаше зрелища за медиите и никаква полза за софиянци. Хулиганството и омразата ще доведат до нови проблеми, а не до решаването на съществуващите. И никой няма полза от това".

Лидерът на БСП - София отбеляза, че некачествените ремонти се превърнаха в емблема на управлението на София. "Но несравнимо по-голям проблем за нас в момента е подозрителната тишина около "Топлофикация - София" и бюджета за 2023-та година, каза той. - Защото осигуряването на газ не решава въпроса с дълговете на общинското дружество. До края на зимния сезон те пак ще набъбнат и се очаква да надхвърлят 2 милиарда, въпреки прихващането, което беше направено преди броени дни. Тоест, към момента няма решение, а има отлагане на проблема".

Иван Таков добави, че за поредна година управляващите правят бюджета на тъмно. "Отново нямаме достъп до работата по него. По всичко личи, че и тази година колегите от ГЕРБ ще спазят лошата практика да ни го представят седмица преди неговото гласуване, коментира Иван Таков. - Тази година обаче ситуацията не само в София, в държавата, е много по-различна. И градът ни се нуждае от социален бюджет за следващата година. Бюджет, който да наложи политики, създаващи устойчивост. И позволяващи на гражданите на София да бъдат ползватели на целия ресурс, който общината може да им предложи през този бюджет. Столичани имат право на достъп до всички обществени блага. И тези блага, а не услуги, са отоплението на домовете, водоподаването, жилищната политика, транспортът, образованието, здравеопазването. Групата на БСП в СОС защитава и ще работи за тези политики в бюджета за 2023 година".

Иван Таков коментира и опита на общинския съветник Борислав Иванов да свали украинското знаме от фасадата на Столична община. "За всички вече е ясно, че знамето на Украйна е незаконно поставено на фасадата на Столична община, но това не оправдава действията на заместник-председателя на СОС. Едно незаконно действие не може да бъде поправено с друго такова, каза лидерът на БСП - София. - Групата на БСП има много ясна позиция, която също е категорично против поставянето на украинското знаме на фасадата на Столична община. Отстояваме я активно, но по правилата. Има ред в държавата, който трябва да бъде спазван, въпреки че в конкретния случай със знамето на Украйна именно кметът Фандъкова и управляващите от ГЕРБ потъпкаха законите в страната. В това отношение те си приличат с Борислав Иванов. Просто първите нарушават закона тихо, а вторият го прави шумно".

Според Иван Таков, откритото писмо на съветниците от Демократична България до кмета Фандъкова с призив за демонтиране на паметника на Съветската армия, показва впечатляващото постоянство в провокирането на омраза и разделение в обществото. "Агресията и озлоблението са инструменти, познати от тъмните времена в историята, каза той. - Не искам да повярвам, че от Демократична България са готови да стигнат чак до такива крайности, за да потиснат собствените си комплекси. Отново ще кажа - паметниците са, за да бдят над късопаметните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови