Иван Нейков: Ако извадим добавките за декември и януари, пенсията наистина е по-висока

OFFNews 10 януари 2022 в 10:09 6246 1

Ако човек си извади COVID добавката през декември, която е 120 лв., и добавката за януари, която е 60 лв., сумата, която остава, е истинската пенсия и не може да има по-ниска пенсия, отколкото си получавал декември.

Това каза по повод преизчисляването на пенсиите директорът на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков пред БНТ. 

Вчера вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че има разработен механизъм, по който пенсионерите да бъдат компенсирани, така че да няма понижение на общия доход. 

Асен Василев: Има финансов ресурс за компенсиране на хората, получили по-малки пенсии от декември

Според него на пенсионерите е внушено, че добавката е пенсия. "От година и половина се създава каша в главите на хората, като ги караме да си мислят, че пенсия и добавка са едно и също, а между тях няма нищо общо", допълни той. 

6 години изчезнаха от сметките за пенсии

По думите на Нейков е било създадено свръхочакване и сега една част от пенсионерите реагират.

"Това, което беше казано от управляващите, беше вярно - наистина никой няма да получи по-малко", категоричен е бившият социален министър. 

Според него проблемът идва от това, че в продължение на много години е имало отказ да се извърши актуализирането на пенсиите.

"Това трябваше да бъде направено много отдавна. В резултат на което се стигна до решение буквално в последния момент, след като предишните управляващи 12 години не намериха време да го реализират това искане на обществото. Накрая буквално за няколко седмици беше приет закон, с който беше изменен Кодексът на социално осигуряване, за да бъдат пенсиите актуализирани", каза Нейков.

Той коментира и изнесената от Николай Василев информация, че 9 млрд. лева са дадени за социалната сфера. По думите му една много голяма част от тези допълнителни средства са предоставени през 2021 г. като трансфер към бюджета на НОИ: "Понякога пътят към ада е постлан с добри намерения".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!