Парламентът гласува отпадане на банковата тайна

OFFNews 12 юни 2015 в 08:06 2831 1

Предложението за премахване на банковата тайна влиза в пленарната зала на парламента.

Промяната се прави заради аферата "КТБ" и ще се отнася и за други подобни случаи занапред.

Промените в закона за кредитните институции, които ще бъдат разгледани на първо четене, позволяват на синдиците в банки, обявени в несъстоятелност, да разкриват информация за клиентите с привилегировани лихвени условия, а също и за политическите партии и лицата на висши държавни длъжности, разполагали с влогове, кредити и сметки в тези банки.

Промените в закона бяха приети в четвъртък от бюджетната и правната комисии в парламента. Изненадващо, председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, критикува част от промените, които бяха предложени от съпартийката му Десислава Атанасова. За промените пък се обявиха от левицата. 

„МФ е изпратило становище в подкрепа на законопроекта. Резерви към законопроекта са изразили от БНБ. Иван Искров е подписал становище, че срокът, в който трябва практически да се изпълни оповестяването на всички данни и сведения следва да бъде минимум 1 година”, каза по време на заседанието Десислава Атанасова.

Тя посочи, че това е твърде дълго време и няма подобна обществена търпимост към подобен срок. „В първоначалния си проект сме заложили 7 дни. Синдиците ще бъдат натоварени да предоставят всички данни и сведения, а се касае за хиляди данни, за свързани лица, заемащи публични длъжности или такива, които са получавали кредити или са имали определени привилегировани лихвени условия”, подчерта Атанасова и коментира, че може би следва да се помисли дали този срок не следва да се удължи. „Не мога да кажа колко да се увеличи, синдиците не знаят в тези 7 дни какви данни и информация ще могат да дадат по всички точки, заложени в закона”, каза още Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови