Юни идва с топло време, от 10 до 36 градуса през месеца

OFFNews 01 юни 2018 в 05:21 2347 0

Юни започва с топло време и слънце, следобяд на отделни места са възможни валежи с гръмотевици.

Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса. 

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите – между 31 и 36 градуса, според прогнозата на НИМХ към БАН. В западната половина от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата, а в източната – валежите ще са по-малко.

Климатичната норма на валежите в равнините е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските райони – от 70 до 130 литра на квадратен метър.

До края на първото десетдневие въздушната маса ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевична дейност и градушки. В отделни дни се очакват интензивни валежи. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места.

През второто десетдневие на юни температурите ще се задържат около нормалните за периода. През повечето дни ще се задържи неустойчиво време, с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне. 

През третото десетдневие на юни температурите относително ще се повишат. Ще настъпи стабилизиране на атмосферата, превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места, с най-голяма вероятност – около 22 и 24 юни.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад през юни нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици, съобщи БТА.

Началото на астрономическото лято у нас настъпва на 21 юни в 13.07 ч., когато е лятното слънцестоене. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови