Ицо Хазарта: Идеята за раздаване на по 4350 лв на хиляда музиканти е несправедлива и лоша

OFFNews 06 март 2021 в 17:37 15942 1

Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Това написа във фейсбук профила си Христо Петров, по-известен с професионалния си псевдоним Ицо Хазарта, член и основател на групата Ъпсурт. Според него "Компенсации (а не „помощи‘) за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години".

Думите на Хазарта са по повод обещанията на премиера Бойко Борисов, който днес се срещнас Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България. Правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията. Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева.

"Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година. Вярвам, че правителството има интерес да стимулира всеки човек да плаща данъци върху реалните си доходи и смятам, че сега е идеалният момент да го покаже.

Относно задължителната квота за излъчване на българска музика в медиите – това винаги е бил спасителният пояс на всички некадърници. Подобна квота би имало логика да се приложи единствено в държавното радио и в БНТ. Изключително нечестно е да бъдат принуждавани частни медии да излъчват нещо, което не искат.

Като не умееш да направиш хубава песен – дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии", написа Хазарта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови