Александър Симов: Борисов унижава предизборно българската култура

OFFNews Последна промяна на 06 март 2021 в 13:43 3133 1

Изборите правят чудеса! След като цяла година премиерът Бойко Борисов не се сети за съществуването на българската култура и я остави да стигне до състояние на будна кома, днес чета, че се е срещал с музиканти в Министерския съвет и пред тях e разтворил торбата с предизборни обещания.

Това коментира във Фейсбук водачът на листата на БСП в Смолян Александър Симов.

Симов определи като патологичен цинизъм и наглост казаното от премиера Борисов, че ще бъде създадена задължителна квота за българска музика в държавните и частни радиа. 

„Битката за повече българска музика е една от основните каузи на БСП в последните четири години. За близо две години проведохме стотици срещи с музиканти, композитори, продуценти, директори на радиа и хора от музикалния бранш по темата. И най-накрая излязохме с конкретна идея - да се отделят пари от държавния бюджет с които да се стимулират радиостанциите да пускат българска музика. Не просто квота, а стимул, който да даде глътка въздух на музикантите и да им покаже, че не са захвърлени в прашния ъгъл на държавното управление. ГЕРБ обаче гласуваха против нашия закон. Без мотиви и с цинични аргументи.“, коментира още депутатът от БСП.  

Симов уточни, че въпреки това БСП не се отказа от тази битка и отново и отново повдигаше темата, въпреки пълния непукизъм на мнозинството. Той припомни, че миналата година патриотите предизборно са се сетили за темата, но са осакатили идеята на БСП и са я превърнали в кух лозунг. „Но дори и тогава ние социалистите се включихме в дискусията. Тогава пак ГЕРБ напълно посякоха идеята и за пореден път я отхвърлиха. 

И сега искате да ме накарате да повярвам, че лидерът на тази партия внезапно се е преродил и е преосмислил действията на своите депутати? Квоти отдавна можеше да има, ако не беше ГЕРБ. Музикантите трябва да знаят това“, подчерта Александър Симов.

„Борисов е обещал на свободните творци над 4 милиона лева като помощ. Уважаеми музиканти, не се хващайте на тази въдица. От една година насам БСП предлага на хората със свободни професии да се изплаща по една минимална заплата в периода на пандемията. И една година Борисов си правеше оглушки и форсираше джипа из пътищата на отечеството, а сега точно преди изборите изведнъж се сети за музикантите“, изтъкна Симов. Той припомни, че депутатът от БСП Нона Йотова от една година не е спирала да говори за цинизма на управлението, което остави творците буквално на ръба на глада, но нито един представител на управляващата партия не се трогна.
„Днешният цинизъм ми идва в повече. Българската култура не може и не бива да бъде унижавана предизборно по този начин“, заяви Александър Симов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови