IT секторът е лидер при внедряването на автоматични дефибрилатори (галерия)

Най-важното при сърдечен арест е това, което се случва след това

OFFNews 02 май 2023 в 08:03 48460 0

Автоматичен дефибрилатор

Снимка ZOLL

Корпоративният сектор е водещ при внедряването на програми за ранна дефибрилация в целия свят.

12 юни 2021 г. В края на първото полувреме Кристиян Ериксен колабира на терена без видима причина. Секунди по-късно целият свят вижда, че той лежи в безпомощно състояние без да диша. Реферът реагира моментално, като в учебен филм - вика за помощ, освобождава дихателните пътища на футболиста и проверява дали диша. До падналия футболист достигат съотборници и започват да оказват първа помощ. Минута по-късно с помощта на автоматичен дефибрилатор, намиращ се на стадиона, е направена животоспасяваща дефибрилация и Ериксен идва в съзнание. Снимката с вдигнатия му палец обикаля целият свят.

Кристиян Ериксен

Експертите коментират, че датският футболист е имал късмета инцидентът да се случи на работното му място. Точно така- теренът е работното място на футболистите и преди повече от десетилетие FIFA задължава всички професионални футболни клубове да бъдат снабдени с автоматични външни дефибрилатори (АВД). Не защото футболът е опасен спорт или футболистите са по-силно застрашени, а просто защото И на тях може да се случи...

Представители на фондация „Първите три минути“, водеща организация при внедряването на автоматични дефибрилатори и съвременни стандарти в обучението по първа помощ в България, казват, че наличието на АВД и обучени да окажат помощ служители е стандарт в добрите компании в Европа и САЩ, но вече и България не е изключение – през последните три години стотици офиси, производствени и търговски обекти са били оборудвани с животоспасяващата технология. Причината за това е много проста – внезапният сърдечен арест е водеща причина за смърт на работното място, а работодателите се стремят да осигурят здравословни и безопасни условия на труд. Корпоративният сектор е водещ при внедряването на програми за ранна дефибрилация в целия свят. След него се нареждат общинските и национални програми и такива на неправителствени организации.

В България лидери са фирмите в IT сектора, които традиционно се стремят към подобряване на условията на труд, също много от търговските представителства на чужди компании, но и все повече български фирми също внедряват такива програми. През последната година има напредък и в търговските вериги, след като ОМВ даде отличен пример с инсталирането на автоматични дефибрилатори, освен в офисите си, и в 20 бензиностанции в страната.

Какво трябва да знаем при избора на АВД?

ZOLL Medical Corporation е световен лидер в производството на автоматични дефибрилатори за публична употреба с оторизирано представителство в България. Техните представители дават насоки за качествата, на които трябва да отговарят съвременните АВД.

На първо място тези устройства са напълно автоматични и безопасни за употреба. Автоматичният дефибрилатор би могъл да направи електрошок единствено и само при ясно отчетена електрокардиограма на сърцето, изискваща дефибрилация. Т.е. с него не можете да навредите на човек, независимо умишлено или не. Именно защото уредът е толкова прецизен обаче, неговите характеристики са, без преувеличение, от жизнено важно значение.

Дефибрилаторът дава гласови насоки през целия процес на спасяване и затова е задължително той да работи на български език. Предимство би било, ако може да се превключва и на английски, особено в международните компании, но българският остава задължителен.

Автоматичният дефибрилатор ZOLL Powerheart G5 може да се превключва на български и английски език по време на работа.

Медицинските характеристики на шока са от първостепенно значение – за да бъде максимално ефективен, той трябва да бъде сложен, синхронизиран, бифазен импулс с ескалираща енергия на всеки следващ шок.

За съжаление, не само възрастни, но и деца могат да станат жертва на сърдечен арест, затова на места с повече деца е препоръчително дефибрилаторът да е снабден с функция за работа с педиатрични пациенти, при което протоколът за спасяване и енергията на шока са адаптирани към децата.

Автоматичният дефибрилатор ZOLL AED3 може да се превключи за педиатричен пациент само с натискането на един бутон.

Не на последно място, разбира се, важни са обучението и гаранционните условия на апарата – всички дефибрилатори ZOLL са произведени в САЩ и при регистрация имат удължена 8-годишна международна гаранция, а представителите осигуряват сертифицирано по европейски стандарт обучение за оказване на първа помощ с автоматичен дефибрилатор в рамките на един ден.



Повече за автоматичните дефибрилатори може да намерите на aed-bg.com

Публикацията е част от партньорство между OFFMedia и Училище по първа помощ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!