Историята на Железния човек от Самоков чака своя филм

Кампания набира средства за реализирането на продукцията и за рехабилитацията на главния ѝ герой

Янка Петкова 27 ноември 2020 в 12:31 4536 0

Разказвали сме ви за Божидар Етрополски. Това е мъжът, на когото отстраниха мозъчен тумор с тегло над 1 кг. Той е "лице с увреждане". Също като съпругата си, която е с ДЦП. Двамата отглеждат живо и здраво момченце, за което таткото е най-силният човек на Земята. Убедено е, че точно той е Железния човек и мъжът се бори, за да заслужи детското признание цял живот.

Железния човек от Самоков оживя благодарение на неврохирурга д-р Емануил Найденов и екипа специалисти от УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Месеци след безпрецедентната интервенция, ядрено-магнитният резонанс надмина очакванията на лекуващия лекар. Територията, заета от тумора, отново беше "заселена" от мозъка. А Железния човек методично възстановява предишните си функции с упорита рехабилитация.

"Продължаваме възстановяването, но аз знам, че си заслужава. Ще се борим докрай, до пълното ми възстановяване. Цял живот това правя. Животът ми никога не е бил лесен", разказа за OFFNews след контролния преглед Божидар и призна, че най-големият му стимул да продължи да се бори е семейството - "Много хора, които знаят в какво състояние бях, сега се учудват как съм. Дават ми сили като казват, че сега изглеждам много по-добре. Чувствам се по-добре. Ако трябва ще се разцепя на 100, само и само жена ми и детето да живеят добре. Те са моята сила."

Безспорно, това е история за филм. И такъв ще има. Неотдавна Веселин Горанов от "Сохо продакшън", обяви кампания за популяризиране на проекта си във форума offroad-bulgaria.com. Той е заснел целия път на Железния човек от момента, в който научава страшната диагноза в кабинета на д-р Емануил Найденов, досега. Амбицията на продуцента е проектът да добие международна популярност. Това може да бъде една от онези добри истории, от които всеки по света има нужда.

Д-р Емануил Найденов, лекуващ лекар: Случаят на Божидар е пример, че системата не работи адекватно

Контролният ядрено-магнитен резонанс, който направихме последно, показа, че Божидар се възстановя добре, рехабилитацията си казва думата. След една година предстои другият контролен преглед, но за мен той остава уникален случай. Те са обикновени хора, семейство на инвалиди. Изпитанията ги връхлитат вълна след вълна, но въпреки това устояват и имат чудесно дете, напук на всичко. Тази история трябва да се види. Животът има и друга страна извън злободневието. В медицината съществуват и други неща освен "темата на деня". Предизвикателство, подобно на Божидар, слава Богу, досега не се е появило, макар че заради страха на хората да излизат от къщи може би подобен случай дебне в бъдеще. Историята на Божидар е пример, че системата не работи адекватно. 

Може би Веселин Горанов, чиято е идеята за филма, видя някакво послание, затова реши да поеме тази продукция, да се събере материалът. Много от снимките са правени на момента и беше абсолютен риск, тъй като не знаех какъв ще е изходът от операцията. Бях казал и на Божидар, че шансовете са 50 на 50. Той обаче ме опроверга."

Веселин Горанов, продуцент: Това е много интересна човешка съдба

"Интересен случай, но не само медицински. Това е човек, който цял живот се бори с нещо. От малък има сериозни проблеми, имал е и други операции. Възстановяването му сега е много трудно. Това са първите месеци и ще продължи години, време, в което той няма да може да работи и ще има постоянна нужда от помощ. Научих много интересни неща за него и всички те ще бъдат включени във филма. Заснехме десетки срещи с него и семейството му, в болниците, рехабилитационните центрове, в Самоков, по местата, където почиват. 

Целият му живот е сложен и противоречив, никога не е живял нормално, винаги е имал някакъв недъг, трудно си е намирал работа, трудно се е вписал в обществото. От друга страна, е имал огромен късмет, защото е намерил човека до него, близка по съдба жена. Двамата са създали чудесно семейство въпреки всички проблеми или може би точно заради тях. Имат си хубаво дете и точно когато животът му тръгва нормално, има още едно много голямо изпитание. Това е много интересна човешка съдба.

Сега организираме кампания за популяризиране на проекта, дори в международен мащаб, за да можем да наберем средства. Те ще са нужни, за да съберем екип и да довършим филма, но и да подпомогнем рехабилитацията на Божидар. Така че кампанията ни е 2 в 1."

Paypal: [email protected]

Mail: [email protected]

Youtube канал за подпомагане на проекта https://www.youtube.com/channel/UCVE...0sLhlZPxZptuHA

Фейсбук страницата на проекта Against All Odds

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови