Истерия по нов учебник: Турското съжителство стана робство, Левски е Апостол на свободата

Антония Чорева Последна промяна на 31 август 2016 в 11:11 159226 60

Появи се първият учебник по история, в който турското съжителство е робство, а Левски е човекът, благодарение на който робите са станали народ.

Както OFFNews писа помагалото излезе вчера, казва се Учебник по Родинознание за ученици от 1 до 4 клас, състои се от 65 страници и се разпространява безплатно.

Негов автор е директорът на Регионалния музей в Добрич Костадин Костадинов.

Авторът се е вдъхновил да го напише от сина си, когато е започнал да учи с него от Учебника по Човек и общество, който се явява учебник по история за малките ученици. Тогава той видял, че българската история е изопачена и в учебника липсва българското самосъзнание. Според автора на новото помагало учебниците по история за децата целят дезинтерграция на нацията.

Тогава Костадинов решава да напише учебник, който да е българо-центричен.

„В Учебника по Човек и общество на първа страница пише: „Здравейте, деца в нашата страна“, разказва Костадинов и добавя „Коя е тази страна?“. Думите „България“ и „българин“ се споменавали в сегашния учебник по история за малките на 63 и 64 страница, е пресметнал авторът.

А неговият учебник започва така: „Нашата държава се казва България и в нея живеят българи“.

В неговото помагало по Родинознание пише, че българският народ е 10 милиона души, но 3 милиона живеят в Македония, Турция, Сърбия. Също турското робство е написано като турско робство, а не с думите „турско съжителство“, „османско владичество“ или „съвместно културно проникване“, както е в сегашните учебници.

А Левски е описан, както Вазов го е описал – като човека, който е помогнал робите да станат народ и като Апостол на Свободата“, обяснява авторът.

А битката за Шипка....тя е описана в половин страница – „4000 българи срещу 40 000 турци, три дни битка и отчаяние, докато не е дошъл руският полк да ги спаси“ - така както е била, с отчаянието, с боя. „В сегашния Учебник по Човек и общество за 4 клас за боя на Шипка има едно изречение“, уточнява Костадинов – „На Шипка са се били румънци, руснаци, турци и българи“. „Какви румънци?“, чуди се авторът.

В неговия учебник има история, малко география и гражданско образование, а именно какви са правата и задълженията на един човек, което сега се учи чак в 11 клас.

„Та до 11 клас, ако не знаеш, че трябва да си изхвърляш боклука, няма как след 11-ти клас да го научиш“, категоричен е Костадинов, който уточнява, че преди 1944 година в България във всички учебници е имало гражданско образование.

Истерия

Новият учебник, който не е признат от Министерство на образованието, обаче набира сила и вече влиза по един или друг начин в образователната система.

Само за два дни, откак е излязъл от печат, родители, директори, учители са поръчали близо 3000 бройки.

Намерението на родителите е да обучават децата си по този учебник вкъщи. Голям интерес към него има от българските училища в чужбина, където категорично искат да учат по него. Вече са отпътували бройки към Лондон, Америка и Ирландия.

Преди да реши да се захване и сам да напише своя труд Костадин Костадинов се е срещнал с трима министри, които са го лъгали, че учебниците ще бъдат променени.

„Ролята на държавата я няма, всичко в българското образование се движи от американския посланик“, категоричен е той и добавя, че родителите са принудени като Паисий и Софроний да пишат тайно българската история, за да стигне до децата им.

И последните два дни писателят Костадин Костадинов цял ден опакова учебници и ги праща в България и по света – безплатно, за да се знае коя е България и каква е нейната история. Тъй като интересът е огромен, той е качил учебника си и в блога си kostadin.eu, в секцията „Книги“, откъдето може да бъде изтеглен безплатно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

60

Лопе де Вега

01.09 2016 в 16:30

Аз съм против отричането на кланетата и бесилките, потурчванията и заселването в кюрдските земи. Също така съм против премълчаването на турската търпимост по отношение на неверниците, при условие, че мируват. Нека децата да знаят, че православната църква е пазила духа и словото. Нека знаят историята си, дано не повтарят грешките на прадедите.

АЗ ИСКАМ ИСТИНАТА!

Поздрав!

73928

59

El Commandante

01.09 2016 в 15:14

Не ми звучиш убедително...

73928

57

El Commandante

01.09 2016 в 13:47

Еми ето, нещата са в голяма степен сходни.
Българските деца ще имат национално самочувствие, ако им бъде обяснено през какви ужаси минал народа ни И ВСЕ ПАК СЕ Е ПРЕБОРИЛ, а не да им се казва как 500 години сме яли с турците баклава и рахат локум.

Е тва не могат да го вденат противниците на "робството" че мерилото за собственото ти величие е мащаба на трудностите и ужасите през които си преминал и с които си се преборил.

Иначе, пак казвам, Левски и Ботев кво са правили? Не са обичали баклава и локум ли?

Колкото и да се опитват отрепките на Дедо Соро Сатаната да подменят историята, няма да стане, родовата памет е закодирана в гените, не я пише по учебниците.

В Израел съм бил иначе, но не ми сходи пак,щото имам в паспорта некои печати които ме правят задължителен едва ли не за стрип сърч и на Бен Гурион стоя по пет часа докато се изясним кой кой е.

25215

56

Лопе де Вега

01.09 2016 в 13:31

Г-н майор, вече не обръщат сериозно внимание. Това продължава вече почти петдесет години и кой ли не се е упражнявал на тази тема. Ако имаш желание и възможност, разходи се за една седмица дотам, поговори с хора, иди до Яд Вашем в Ирушалаим. Имай предвид, че рускоезичните в мнозинството си не са особено достоверен източник. Просто често бъркат нацистките престъпления с "подвизите" на местни антисемитски банди.

На въпроса. Съществува малка опасност от лека телесна повреда, ако някой там публично отрече Катастрофата. Примерно разбит нос или нещо подобно, но, повтарям, вероятността е малка. По-скоро някоя мамка.

Поздрав!

п.п А бе що ми викаш Тио Пепе?

73928

55

El Commandante

01.09 2016 в 12:01

Чичо Пепе Лопес, ти имаш поглед над нещата, ти кажи: как реагират в Израел при споменаването че Холокост не е имало?

25215

54

Лопе де Вега

01.09 2016 в 11:54

Ми аз кво казах? Къде омаловажих темата? И къде обсъждах думата роб?

Поздрав!

25215

52

Лопе де Вега

01.09 2016 в 08:31

Ако можеше някой да ни каже коя е правилната история. Всяка учена историческа глава си има своя най-вярна и правилна история. Кого да слушам и кого да чуя. Като маляк в училище бях добър по история (освободих се от матура) и си знаех, че е имало турско робство. Сиреч, заробен бил моя народ. Още помня трите синджира робе! Мина време, дойде демокрацията и новите историци ми светнаха, че било присъствие, взаимно проникване (това доста гадно ми звучи, а?)и кво ли не. Сега почвам да си мисля, че този спор вече е семантичен. Караме се и се псуваме за смисъла на думите. Ще ми се някой популярно и обективно - доколкото е възможно - да изложи основните факти за тези 500 години, а ние да си правим изводите. Може изложението да бъде по векове с най-характерните събития. Това не значи, че няма да престанем да спорим и да се убеждаваме взаимно в своята истина. Особено ако го правим по-сдържано и възпитано.

И аз имам мнение по въпроса.

Поздрав!