Искате да учите висше в Нидерландия? Първо си намерете квартира

Над 20% ръст на българските кандидати за висше образование в чужбина след пандемията

Александра Маркарян 26 септември 2022 в 16:13 6436 0

Tilburg University

Снимка Tilburg University

Tilburg University

Нидерландия е дестинация №1 за висше образование в чужбина сред българските кандидат-студенти в чужди висши училища. 63% от тях я избират, но не са единствените. Напливът за там заради по-ниските такси за обучение, разнообразието от компютърни и икономически специалности с обучение на английски език и благоприятните условия за живот е толкова голям, че мнозина приети не могат да си осигурят подслон. Местата в общежитията свършват за минути, а частни квартири също се намират трудно. Затова ако искате да учите в Нидерландия, кандидатствайте рано или търсете алтернативни дестинации - съветват консултанти за висше образование в чужбина.

Първата дата за ранно кандидатстване е 1 октомври. Тогава в София ще дойдат представители на 36 висши училища от 13 държави, включително Нидерландия, за изложението "Световно образование". След столицата ни такова ще се проведе в Пловдив (02.10.), Бургас (03.10.) и Варна (04.10.). В София идват представители на 8 от най-предпочитаните холандски университети, включително Tilburg University, Eindhoven University, Fontys University of Applied Sciences, NHL Stenden University of Applied Sciences, The Hague University of Applied Sciences, Rotterdam Business School, HAN University of Applied Sciences - и кандидатите ще могат да се посъветват лично с тях.

На държавно ниво в Нидерландия вече са планирани мерки за инвестиции в нови общежития, но строителството им ще отнеме време и реално повече квартири за студенти ще бъдат осигурени след година, две, каза Николай Христанов, мениджър "Висше образование" в "Интеграл" на пресконференция днес. В досегашната му работа с кандидатстващи в чужбина той е имал случаи на приети в университет, които не са заминали, защото не са успели да си намерят квартира. Те обикновено изчакват следващия прием, а не сменят дестинацията, по негови наблюдения.

Досега в Нидерландия студентите плащаха около 2200 евро годишно (а първокурсниците двойно по-малко), а за 2023 г. се очаква таксата да се увеличи с около 100 евро, съобразно годишната инфлация.

След пандемията интересът към кандидатстването в чужди университети определено се повишава. Ръстът спрямо миналата година е с 21% - по данни на "Интеграл".

След Нидерландия втора по интерес е Германия, която измества Великобритания след Брекзит. Излизането на страната от Европейския съюз доведе до спиране на заемите за следване, което рязко увеличи разходите на семействата за покриване на таксите за обучение. Резултатът е 40% срив на търсенето. Така кандидатстващите в Германия са 49% от всички, а Австрия е малко след нея с 45% (При сумиране на процентите на кандидатите за най-желаните образователни дестинации надхвърля 100, защото част от тях посочват и втора държава.). Великобритания е четвърта с 42%.

Немскоезичните държави ще бъдат представени на изложението в събота. За него ще дойдат и представители на Австрийската образователна агенция OeAD, както и на шест австрийски университета, които предлагат програми на английски или немски език.

Двойно се е увеличило желанието на българските кандидат-студенти за следване в Белгия и Италия. Белгия е възможна алтернатива на Нидерландия що се отнася до предлагането на програми на английски език, обясняват от "Интеграл" по икономика и социални науки. Кандидатите ще могат да разговарят в столицата ни с представители на Karel de Grote University of Applied Sciences.

Интересът на кандидатите към специалностите остава непроменен. Първите три места заемат направленията "Бизнес, икономика, финанси", "Компютърни технологии", "Медии и комуникации". Търсена е и специалността "Психология".

Що се отнася до интереса на кандидатите към българското висше образование, най-привлекателни са програмите, които осигуряват двойни дипломи - българска и чуждестранна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews